Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Na zimnú údržbu košických komunikácií nasadí KOSIT 46 mechanizmov

Na archívnej snímke vozový park spoločnosti KOSIT, a. s. FOTO TASR – František Iván Foto: TASR František Iván

Rozpočet určený na zimnú údržbu je rovnaký ako v predchádzajúcej sezóne, teda 3,4 milióna eur.

Košice 27. októbra (TASR) - Na nadchádzajúcu zimnú údržbu verejných komunikácií v meste Košice spoločnosť KOSIT nasadí 46 mechanizmov a 40 zamestnancov ručného čistenia na jednej zmene. Informoval o tom v stredu generálny riaditeľ spoločnosti Marián Christenko.

Zimná sezóna je definovaná obdobím od 1. novembra 2021 do 31. marca 2022. "Celkovo bude do zimnej údržby vrátane vodičov, dispečerov a ďalších zapojených 238 zamestnancov. V sezóne máme na výkon údržby pripravených 14 veľkých sypačov. Strojnú údržbu chodníkov určených mestských častí budú zabezpečovať takzvané malé mechanizmy, sypače - zametače. Vozový park dopĺňajú mechanizmy pomocnej údržby," uviedol Christenko. Najviac mechanizmov bude v pohotovosti počas vrcholu zimnej sezóny od 1. decembra do konca januára.

Detailné podmienky výkonu prác popisuje Operačný plán zimnej údržby, ktorý bol vypracovaný v súčinnosti s Magistrátom mesta Košice. Celkovo do správy spoločnosti patrí viac ako 685 kilometrov komunikácií. Rozpočet určený na zimnú údržbu je rovnaký ako v predchádzajúcej sezóne, teda 3,4 milióna eur.

Keďže nie je reálne v prípade sneženia či mrznúceho dažďa zabezpečiť okamžitú zjazdnosť všetkých pozemných komunikácií v rovnakom čase, operačný plán definuje tri stupne určujúce prioritu priebehu prác údržby. Najvyššiu prioritu majú už tradične činnosti zabezpečujúce zjazdnosť a schodnosť miestnych komunikácií I. a II. triedy, a tiež trasy liniek MHD. Až následne sa dôraz presúva na prioritné stupne dva a tri, teda bočné ulice, chodníky, podchody, schody a podobne.

Podnik ďalej informoval, že medzi úkony, ktoré vykonáva v rámci zimnej údržby pre mesto, patrí strojové odstraňovanie snehu pluhovaním a frézovaním, realizácia určeného druhu posypu pri prevencii a likvidácii snehu a poľadovice, ďalej osádzanie zábran a kolov brániacim vzniku závejov, odvoz snehu na skládku snehu a vytvorenie miest pohotovostných skládok posypového materiálu.

Čo sa týka ručného čistenia, aj v tejto sezóne budú zamestnanci spoločnosti KOSIT pracovať v mestských častiach Staré mesto, Sídlisko Ťahanovce a Dargovských hrdinov. Prioritne budú udržiavané autobusové zastávky MHD a schody. Druhý stupeň priority majú chodníky, priechody a ostrovčeky na križovatkách. Všetky komunikácie, o ktoré sa KOSIT bude strojným i ručným čistením starať, ako aj lokality umiestnenia pohotovostných skládok posypového materiálu, sú v mape obslužnosti zverejnenej na webovej stránke spoločnosti.

"Obyvateľom je celoročne k dispozícii naše Zelené číslo 0800-156-748 a facebookové stránky KOSIT a Za čistejší Východ. Počas obdobia prebiehajúcej zimnej údržby úzko spolupracujeme s hlavným dispečingom Magistrátu mesta Košice s cieľom v čo najvyššej možnej miere a zároveň v čo najkratšom čase zmierniť dôsledky poveternostných vplyvov na zjazdnosť a schodnosť pozemných komunikácií," priblížil Michal Hrabovský, riaditeľ divízie služieb.