Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na Veľkomoravských reminiscenciach odhalia pamätník Veľkej Moravy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Demeš

Odhalený pamätný stĺp uvedie jeho autor Martin Grega.

Nitra 10. októbra (TASR) - Pri príležitosti 1111 rokov od zániku Veľkej Moravy pripravuje občianske združenie (OZ) ŠOK – Šport Osveta Kultúra na nedeľu 15. októbra v Nitre podujatie s názvom Veľkomoravské reminiscencie. Ako TASR informoval Ján Ivančík z OZ, hlavným bodom programu bude slávnostné odhalenie unikátneho pamätného stĺpa, ktorý pripomína najvýznamnejšie momenty veľkomoravských dejín.

Hala pri kostole sv. Gorazda na nitrianskej Klokočine bude dejiskom výstavy venovanej počiatkom kresťanstva na našom území a výstavy poštových známok s tematikou Veľkej Moravy. V amfiteátri za kostolom sa uskutoční vystúpenie Sokoliarov sv. Gorazda. "Okrem toho tu bude pre návštevníkov pripravená ochutnávka dobového jedla či guláša, pre deti zábavný program a program spojený s 10. výročím posvätenia kostola sv. Gorazda," povedal Ivančík.

Odhalený pamätný stĺp uvedie jeho autor Martin Grega. Návštevníci sa tak dozvedia, čo umelca inšpirovalo pri tvorbe, aké symboliky skrýva, z akých materiálov je socha vyrobená, prípadne koľko trvalo jej vyrobenie. "Martin Grega si pre návštevníkov pripraví aj možnosť vyskúšania rôznych drevorezbárskych techník, a tak malí i veľkí budú môcť otestovať svoju zručnosť a prípadne si nájsť i novú záľubu. Okrem toho tu bude aj možnosť rozšíriť svoje obzory vďaka vedecko-populárnemu časopisu Historická revue," dodal organizátor podujatia s tým, že akcia sa začne o 13.00 h.