Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Na Kališti, ktoré nacisti vypálili, sa uskutoční Stretnutie generácií

Na archívnej snímke pamätník vypálenia obce Kalište 7. augusta 2019. Foto: TASR Dušan Hein

Program 15. ročníka podujatia otvorí o 10.30 h ekumenická pobožnosť, nasledovať bude pietna spomienka a kladenie vencov, ako aj príhovory hostí, a popoludní kultúrny program.

Banská Bystrica 11. augusta (TASR) – Každoročné Stretnutie generácií v obci Kalište pri Banskej Bystrici, ktorú počas druhej svetovej vojny vypálili nacisti, sa uskutoční 14. augusta. Program 15. ročníka podujatia otvorí o 10.30 h ekumenická pobožnosť, nasledovať bude pietna spomienka a kladenie vencov, ako aj príhovory hostí, a popoludní kultúrny program. Informovalo o tom na svojom webe za organizátorov banskobystrické Múzeum SNP. Akcia sa koná pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Luntera.

„Je to vyše trištvrte storočia, odkedy si obyvatelia Kališťa zažili hrôzu spáchanú nacistickými vojskami. Kalište sa stalo jedným z centier tzv. Partizánskej republiky. Miestne rodiny, ktorých v obci žilo dovedna 58, partizánom rôznymi spôsobmi pomáhali v ich odboji. V pomste Nemci vypálili ich domy a zabíjali obyvateľstvo. Odkazom vypálenia Kališťa je pohľad na bežných ľudí, ktorí za svoju nezištnú pomoc partizánom a vyjadrenie vzdoru vtedajšiemu režimu zaplatili vysokú daň. Je to obraz doby, v ktorej bieda obce na úpätí Nízkych Tatier nezabránila ľudskej odvahe riskovať všetko,“ uviedol šéf kraja.