Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na hrade Fiľakovo je aj tento rok výskum a záchranné práce

Na archívnej snímke časť podhradia hradu Fiľakovo v okrese Lučenec. Foto: TASR - Branislav Caban

Archeologický výskum v podhradí Fiľakovského hradu bol vykonávaný aj vlani.

Fiľakovo 20. augusta (TASR) – Archeologický výskum a záchranné práce na hrade Fiľakovo v okrese Lučenec sa konajú aj v tomto roku. TASR o nich informovala riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová.

„V úvode sme otvorili dve archeologické sondy. Objavili sme základy kamenného múru niekdajšieho opevnenia mesta a okrem toho sme našli dva rady drevenej palisády. V súčasnosti tak vieme o troch radoch opevnenia, ale zatiaľ nám nie je jasné, či boli všetky tri postavené v tom istom období alebo postupne,“ priblížila Tittonová.

Archeológovia sa však podľa nej domnievajú, že dva rady palisády boli postavené súčasne a priestor medzi nimi bol vyplnený zeminou. „Tretí rad bol buď novší, alebo starší,“ dodala riaditeľka s tým, že výskum sa začal v apríli a skončí sa podľa potreby, keďže je naviazaný na práce súvisiace s revitalizáciou podhradia.

Okrem archeologického výskumu sú počas aktuálnej letnej sezóny na hrade realizované aj záchranné práce. „Cez projekt úradu práce na hrade pracujú dvaja robotníci. Ďalší dvaja boli zamestnaní vďaka úspešnému projektu samosprávy. Na prácu všetkých štyroch dohliada archeologička,“ konkretizovala Tittonová.

Archeologický výskum v podhradí Fiľakovského hradu bol vykonávaný aj vlani. Týkal sa plôch, ktoré budú revitalizované a na ktorých majú byť postavené parkoviská a toalety. Ako konkretizovala riaditeľka, výskum už vtedy potvrdil nielen mladšiu fázu opevnenia mesta kamennými hradbami, ale tiež staršiu palisádovú z prvej polovice 17. storočia. „Objavili sme však aj strieborné mince, šperky či nožíky a fajky. Európskym unikátom je nález šiitského modlitebného disku,“ zakončila Tittonová.