Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na Hlavnom námestí zazneli tóny Cypru

Návštevníkom podujatia sa prihovoril aj štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Burian.

Bratislava 1. júla (TASR) - Cyperský večer, podujatie pri príležitosti prevzatia polročného predsedníctva Rady Európskej únie Cyperskou republikou, sa dnes uskutočnil na Hlavnom námestí v Bratislave. Konal sa v rámci tohtoročného Kultúrneho leta v hlavnom meste SR.

Podľa slov cyperského veľvyslanca na Slovensku Mariosa Kountouridesa chce tento kultúrny večer vyjadriť aj celkové poslanie, s ktorým Cyprus prevzal predsedníctvo EÚ. "Sme odhodlaní prispieť k tomu, aby sa Európska únia stala bližšou pre svojich obyvateľov a zároveň, aby sa ľudia cítili viac spojení s myšlienkami a hodnotami EÚ," povedal pre TASR veľvyslanec Cypru.

Návštevníkom podujatia sa prihovoril aj štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Burian. Zdôraznil, že Slovensko bude Cypru počas jeho predsedníctva držať palce, pretože zámery, ktoré si krajina dáva, sú blízke aj Slovensku. "Vaše úspechy preto budú aj našimi úspechmi," povedal smerom k cyperským predstaviteľom Burian.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik vyjadril potešenie nad tým, že v rámci Kultúrneho leta sa môže predstaviť na bratislavskom Hlavnom námestí aj kultúra inej krajiny EÚ. "Práve umenie je v tomto prípade najlepším poslancom, pretože jeho jazyku rozumie každý," zdôraznil Ftáčnik.

Cyperskú kultúru predstavila skupina Potopoion, ktorá zahrala tradičné cyperské skladby, a takisto tanečné zoskupenie Pasydy. Umelecké súbory si okamžite získali priazeň približne 300 divákov. "Aj takýmto spôsobom chceme Slovákom predstaviť dlhovekú históriu a kultúru Cypru, povedal Kountourides a dodal, že je to forma vyjadrenia vzájomného priateľstva. "Chceme ukázať, že si v týchto ťažkých časoch chceme pomáhať, že chceme byť po vašom boku, tak ako ste v ťažkých časoch boli po našom boku vy."

Kultúrnym príspevkom k prevzatiu predsedníctva EÚ je aj národná výstava Cyprus - súčasné sochárstvo, ktorú môžu zájemcovia vidieť do 26. augusta v Dome umenia.