Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

V Nitrianskom Pravne na Divadelnej jari spomínajú na režiséra J.Roháča

Na snímke festival otvorili členovia divadelného súboru pozostávajúceho z dvoch hercov C&D zo Žiaru nad Hronom. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Celoslovenský festival s dvojročnou periodicitou je spomienkou na nitrianskopravnianskeho rodáka, významného divadelného, televízneho a filmového režiséra, Jána Roháča

Nitrianske Pravno 18. mája (TASR) – Predstavením dvojčlenného divadelného súboru C&D zo Žiaru nad Hronom otvorili dnes v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza 11. ročník Festivalu zábavného divadla – Divadelná jar Jána Roháča.

Celoslovenský festival s dvojročnou periodicitou je spomienkou na nitrianskopravnianskeho rodáka, významného divadelného, televízneho a filmového režiséra, Jána Roháča (1932 – 1980), pri príležitosti jeho nedožitých 80. narodenín. Bol tvorcom najmä mnohých nezabudnuteľných zábavných televíznych programov, uviedla jedna z organizátoriek festivalu Katarína Súkenníkova z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

Tu bude player


Roháč študoval na gymnáziu v Prievidzi a potom na Divadelnej akadémii múzických umení v Prahe. Už ako študent bol režisérom pražského Divadla estrády a satiry. Obecenstvo ho poznalo aj z réžii predstavení Divadla Semafor. Spolupracoval s Jánom Werichom, Miroslavom Horníčkom, Miroslavom Kopeckým, Vladimírom Menšíkom, Jiřím Grosmannom, Milanom Lasicom, Júliusom Satinským a ďalšími poprednými českými a slovenskými hercami, spevákmi a zabávačmi. Je aj tvorcom prvého československého hudobného klipu. Mal výrazný podiel na vzniku Laterny magiky, kde začas pôsobil aj ako jej šéf. Najväčšiu slávu však získal ako režisér hudobno-zábavných programov, najmä silvestrovských, v Československej televízii od roku 1968 až do jeho predčasnej smrti. Festival v jeho duchu oslovuje predovšetkým mladých neprofesionálnych tvorcov a divadelných ochotníkov na poli zábavného divadla.



Na Roháča si prišiel zaspomínať jeho spolužiak počas vysokoškolských štúdií v Prahe v rokoch 1951-1955, divadelný historik Ladislav Lajcha. Na spoluprácu v divadle Semafor zasa spomínala herečka a komička Uršula Kluková. A o súčasnom stave humoru a zábavného divadla na Slovensku sa v rámci dnešného večerného programu Roháčovské nostalgie, podelil zakladateľ a riaditeľ Stredoeurópskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy Ján Fakla. Súčasťou festivalu je už tradične aj výstava kresleného humoru, teraz pod názvom Bez slov. Predstavuje sa na nej 12 členov Slovenskej únie karikaturistov.



V sobotu 19. mája bude festival pokračovať v amfiteátri na námestí v Nitrianskom Pravne popoludňajším vystúpením pre deti v podaní súboru Smola z Ružomberka a hosťa Agentúry Šimona Pečenku z Českej republiky. Pre dospelých to bude predstavenie divadelného súboru pri Mestskom úrade v Tisovci pod názvom Čudné popoludnie Dr. Hvezdoňa Burkeho. Festival vyvrcholí vyhlásením laureátov.