Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Hronskom Beňadiku hovorili o zámere stavby malej vodnej elektrárne

Na snímke konateľ spoločnosti Hydro Development, s.r.o. Branislav Duboš počas verejného prerokovania zámeru výstavby malej vodnej elektrárne v Hronskom Beňadiku, Hronský Beňadik, 5. decembra 2016 Foto: Teraz.sk

Približne do dvoch rokov by chcela spoločnosť Hydro Development začať pri obci Hronský Beňadik v okrese Žarnovica s výstavbou malej vodnej elektrárne.

Hronský Beňadik 5. decembra (TASR) – Približne do dvoch rokov by chcela spoločnosť Hydro Development, s.r.o., Opoj začať pri obci Hronský Beňadik v okrese Žarnovica s výstavbou malej vodnej elektrárne (MVE). O zámere, ktorý je aktuálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie, dnes predstavitelia spoločnosti hovorili s verejnosťou a zástupcami dotknutých obcí.

"Tím ekológov a odborníkov takmer dva roky pracoval na rôznych štúdiách, pozorovaniach, ktoré boli teraz vyhodnotené a zosumarizované odborne spôsobilou osobou do správy o hodnotení. V rámci dnešnej prezentácie správy bol poskytnutý priestor občanom, aby sa pýtali, prípadne vzniesli pripomienky," priblížil konateľ spoločnosti Hydro Development, s.r.o., Branislav Duboš.

Príhaťová elektráreň v Hronskom Beňadiku bude mať podľa neho inštalovaný výkon 1500 kW, predpokladaná ročná výroba je na úrovni 7 GWh. Elektráreň má mať podľa jeho slov nadštandardný a na Slovensku jeden z najmodernejších biokoridorov, ktorý bude splavný aj pre vodákov. MVE by mala byť situovaná v extraviláne dotknutých obcí, v prípade Hronského Beňadika bude podľa Duboša hať vzdialená od centra obce približne dva kilometre a kilometer od okraja obce. "Takže je v dostatočnej vzdialenosti na to, aby nemala žiadny negatívny dopad na obec," dodal Duboš.

Naopak, spoločnosť očakáva, že MVE bude pre obec prínosom. "Ponúkli sme obci, že zrevitalizujeme územie v okolí MVE, plánujeme spraviť premostenie cez rieku Hron, vďaka ktorému by sa mali vytvoriť predpoklady na zrealizovanie cyklotrás okolo Hrona," pokračoval Duboš. Spoločnosť tiež plánuje revitalizovať bývalý lužný les, tzv. Remiatku a obci ponúkla aj rekonštrukciu verejného osvetlenia.

Starosta Hronského Beňadika Ľubomír Krovina si myslí, že MVE by bola pre obec prínosom a modernizácia verejného osvetlenia by bola pre obec pomocou. S týmto názorom sa však nestotožnilo obecné zastupiteľstvo a výstavbu MVE odmietlo. Rovnako sa na celý projekt pozerá aj časť miestnych obyvateľov, ktorí v tejto veci spisovali petíciu. V nej MVE odmietlo viac ako 500 miestnych obyvateľov.

František Luky z Hronského Beňadika hovorí v súvislosti so stavbou MVE o niekoľkých výhradách. Okrem toho, že sa miestni obyvatelia obávajú vysychania studní, vytápania spodnou vodou či usadzovania sedimentov v stojatej vode, nepáči sa im ani vzdialenosť stavby od obce. "Nevidíme potrebu malej vodnej elektrárne v obci a druhá vec sú problémy, ktoré sa pri MVE opakujú. Kto nám zaručí, že tu nebudú?" okomentoval Luky.

Nesúhlasne sa k plánom spoločnosti vyjadrujú aj zástupcovia ďalších dotknutých obcí, a to Tekovskej Breznice a Orovnice. "Od samého začiatku máme k MVE nesúhlasný postoj a to z toho dôvodu, že Hron je jediná rieka, ktorá má zachovaný pôvodný biotop v pôvodnom koryte," podotkol starosta Tekovskej Breznice Jozef Dolinaj. V obci sa tiež obávajú, že by sa v prípade výstavby MVE zvýšilo riziko povodní v dolných častiach dediny.

Starostka Orovnice Katarína Forgáčová poukázala na spoločný program hospodárskeho a sociálneho rozvoja, v ktorom sa obce zásadne postavili proti výstavbe malých vodných elektrární na Hrone. "V prvom rade záväzný dokument pre nás je ten, ktorý máme platný, a znamená to, že zatiaľ nebudeme podporovať tento zámer," dodala Forgáčová.