Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pod domom veliteľa na Muránskom hrade objavili predmety z praveku

Hrad je postavený na ťažko prístupnom brale Cigánka.

Muráň 15. septembra (TASR) - Predmety z praveku a ľudskú kostru objavili počas archeologického výskumu Muránskeho hradu v okrese Revúca. Ako pre TASR povedal starosta obce Muráň Roman Goldschmidt, podrobnosti o náleze zatiaľ nie sú známe, pretože všetky predmety ešte skúmajú archeológovia.

Archeologický výskum na Muránskom hrade je súčasťou projektu, ktorý v obci podporilo ministerstvo kultúry. Samospráva pôvodne žiadala 57.000 eur, po posúdení projektu ich však podporili sumou 29.000 eur. "Projekt je rozdelený na dve časti. Tou prvou bol archeologický výskum. Odborníci sa sústredili na dom veliteľa hradu a práve tam objavili predmety z praveku. Prekvapujúci bol aj nález ľudskej kostry, ktorá dokonca ani nebola veľmi hlboko. Zatiaľ však nemôžem presnejšie povedať o jednotlivých nálezoch, pretože ich najskôr musia dôsledne preskúmať," povedal Goldschmidt.

Hrad je postavený na ťažko prístupnom brale Cigánka. Jeho stavebné začiatky odborníci odhadujú už do obdobia tesne po tatárskom vpáde - do roku 1243. Charakter jednotlivých stavieb, medzi ktorými dominujú strážne veže, budovy dielní a skladov svedčí o tom, že Muránsky hrad bol na tie časy dokonalou pevnosťou zabezpečenou z každej strany. Hrad bol niekoľkokrát prestavaný.

Zrúcanina hradu v súčasnosti chátra. Samospráva sa usiluje o jeho zakonzervovanie. "Momentálne sme vďaka podpore prijali do zamestnania dvadsať ľudí. Do konca novembra sa pokúsia stavebne zafixovať protitureckú vežu. Problém je však v náročnosti terénu. K hradu prakticky nevedie komunikácia, po ktorej by sa dal materiál voziť. Posledné desiatky metrov sú dokonca dostupné len po vlastných nohách. Napriek tomu mal tento projekt veľký význam, pretože pomohol rodinám nezamestnaných a aj keď som sa s nimi rozprával, drina, ktorú tam robia, im neprekáža. Naopak, práca ich veľmi baví a napĺňa," dodal starosta Muráňa.