Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

RUKOJEMNÍCKA DRÁMA V KROMPACHOCH: Lupič v banke držal zamestnankyne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Napokon sa vzdal polícii.

Bratislava 1. júna (TASR) - Neznámy muž prepadol v piatok predpoludním pobočku VÚB banky na Lorencovej ulici v Krompachoch (okres Spišská Nová Ves). Dve zamestnankyne mal zadržiavať na pobočke. Na mieste zasahovala polícia, hasiči aj záchranári.

Hovorkyňa banky Alena Walterová informovala, že lupič sa vzdal a pracovníkom banky sa nič nestalo. Prípad vyšetruje polícia. Košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová informovala, že núdzový signál o lúpeži prijali v piatok o 11.09 h. Podľa zistení polície, ozbrojený muž zadržiaval ako rukojemníčku jednu z pracovníčok banky. Policajti vykonali potrebné bezpečnostné opatrenia a na miesto prepadu poslali aj skupinu vyjednávačov.

„Počas vyjednávania bol vykonaný služobný zákrok. Dve pracovníčky banky, ktoré sa v nej nachádzali, boli oslobodené, neutrpeli žiadne zranenia, bol k nim privolaný posttraumatický tím," uviedla Ivanová.



Polícia na mieste zadržala podozrivého 32-ročného miestneho muža, ktorého po lekárskom vyšetrení v nemocnici eskortujú na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach, kde sa podrobí potrebným procesným úkonom. Prípad vyšetruje odbor kriminálnej polície ako podozrenie z trestného činu brania rukojemníka. V prípade dokázania viny mužovi hrozí trest odňatia slobody od sedem do 12 rokov.

Na mieste zasahovali okolo 13:00 h aj záchranári. „Posádka čakala pred bankou na Lorencovej ulici, z ktorej boli po chvíli vyvedené dve ženy, obe bez poranení. Vo vnútri banky sa nachádzal muž s ľahšími poraneniami, po ošetrení bol transportovaný na chirurgické oddelenie do nemocnice v Krompachoch," povedala hovorkyňa Falck Emergency Katarína Načiniaková.

Ako uviedol pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, polícia ich krátko pred 13.00 h požiadala o asistenciu. Na miesto vyslali jedno technické vozidlo a štyroch hasičov. Krátko po 14.00 h operačný dôstojník potvrdil, že ich príslušníci sa už zo zásahu vrátili.

Prehľad prepadov bánk na území Slovenskej republiky v roku 2017

9. novembra 2017 - Bratislava: V centre Bratislavy prepadli pobočku banky na Námestí SNP. K ozbrojenej lúpeži došlo krátko po 15.00 h, zranených si nevyžiadala. Muž, ozbrojený krátkou guľovou zbraňou, vošiel do priestorov banky a pod hrozbou jej použitia požadoval od zamestnankyne vydanie finančnej hotovosti. Zamestnankyňa mu finančnú hotovosť odmietla vydať, na čo páchateľ z miesta odišiel na neznáme miesto.

11. októbra 2017 – Šaľa: Pobočku Slovenskej sporiteľne v Šali prepadli dve osoby. Z banky ukradli hotovosť.

8. septembra 2017 - Bratislava: Neznámy páchateľ ozbrojený pištoľou si z pobočky banky na Galvaniho ulici v Bratislave odniesol približne 20.000 eur. Po lúpeži odišiel na čiernej motorke na neznáme miesto po Studenej ulici v smere na Zlaté piesky. K zraneniu osôb nedošlo.

31. júla 2017 - Bratislava: Krátko pred 16.00 h vošiel do pobočky banky na Topoľčianskej ulici v bratislavskej Petržalke neznámy páchateľ ozbrojený krátkou guľovou strelnou zbraňou. Pod hrozbou požadoval od zamestnancov banky vydanie finančnej hotovosti. Zamestnankyňa mu z obavy o svoj život a zdravie vydala finančnú hotovosť vo výške približne 6000 eur. Neznámy páchateľ následne utiekol smerom k budove Technopolu.

3. mája 2017 - Kremnica: Strelným poranením sa skončilo lúpežné prepadnutie pobočky banky, ktoré sa stalo v Kremnici, 44-ročného Jaroslava z Ružomberka spacifikovala hliadka Mestskej polície (MsP) v Kremnici. Ozbrojený muž vošiel so zbraňou v ruke do pobočky banky, kde si pýtal peniaze. Z banky vybehol von, kde sa ho podarilo spacifikovať hliadke MsP, ktorá použila voči páchateľovi služobnú zbraň.

19. januára 2017 - Bratislava: Páchateľ ozbrojený krátkou strelnou zbraňou vošiel do pobočky banky na Komárnickej ulici v Bratislave krátko pred 15.30 h. Tam pod hrozbou zbrane žiadal o vydanie finančnej hotovosti, ktorú mu zamestnankyňa v obave o život a zdravie vydala. Peniaze vložil do žltočiernej igelitovej tašky. Následne z pobočky ušiel medzi bytovky. Počas prepadu sa v pobočke nenachádzal žiaden klient a nikto sa nezranil.