Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V kauze veľkopodnikateľa Mikuláša V. vypovedalo niekoľko zamestnancov

Podnikateľ Mikuláš V. Foto: TASR/Dušan Hein

Traktorista i kombajnista, ktorý robil na poli alebo vozil krmivo pre zvieratá, vypovedal, že chrobáky raz videl, nevie však, čo sa s nimi robilo.

Banská Bystrica 31. januára (TASR) – Na hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica dnes vypovedali viacerí svedkovia, ktorí pracovali vo firmách veľkopodnikateľa Mikuláša V. Ten je obvinený z pokračovacieho trestného činu skrátenia dane a poistného a pokračovacieho trestného činu neodvedenia dane a poistného. Na novembrovom pojednávaní v roku 2012 uviedol, že je nevinný a ničoho sa nedopustil. Hlavné pojednávanie bude pokračovať 11. a 12. februára.

Podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) spáchal svojou trestnou činnosťou škodu 58,1 milióna eur. Obvinený zastupoval v tomto prípade 11 vlastných spoločností, ktoré obchodovali vzájomne medzi sebou. Trestnú činnosť mal páchať v rokoch 2008-2011, najmä v okrese Trebišov. Fiktívne v účtovných a daňových dokladoch deklaroval obchodovanie s 55,306 miliónmi euroočiek (štepné prúty jabloní) a so 414,2 miliónmi kusov lykožrúta.

Podľa dnešných výpovedí predmetné lykožrúty – chrobáky, niektorí zamestnanci podľa vlastných slov videli, niektorí nie, prípadne o nich počuli. Traktorista i kombajnista, ktorý robil na poli alebo vozil krmivo pre zvieratá, vypovedal, že chrobáky raz videl, nevie však, čo sa s nimi robilo. Podotkol, že mohli mať dva až dva a pol centimetra a boli biele. Ďalší svedok, ktorý robil v ovocnom sade uviedol, že išlo o obrovský sad. Jeho prácou bolo ošetrovať stromčeky, zbierať úrodu či vysádzať stromčeky - jablone alebo hrušky: "Veľa sme toho vysadili." Štepy či prúty nesadil. O lykožrútoch počul.

Ďalší svedok pracoval s drevom, mal ho za úlohu rezať. Drevo bolo podľa jeho výpovede zdravé aj s hnilobou. Raz sa pozrel do vedier, v ktorých videl malé tenké biele chrobáky. Ďalší muž vozil ako šofér vodu pre zvieratá a niekedy zaskočil za kolegu pri kŕmení bažantov. Chrobáky nevidel, bažanty kŕmil napríklad pšenicou. Vodič nákladných áut, ktorý prevážal piliny, stromčeky či guľatinu, chrobáky tiež nezazrel, ani sa o to však nestaral. Podľa vlastných slov si robil svoju prácu, a teda tovar, ktorý mu naložili, na určenom mieste vyložil.

Firmy mali vykazovať stratu, ale predaje sa zvyšovali

ŠTS na predchádzajúcich pojednávaniach v novembri a decembri 2012 vypočul viacero svedkov. Jeden z nich, ktorý pôsobil v minulosti na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, kontroloval aj subjekty, v ktorých bol obžalovaný konateľom. Podľa slov svedka firmy vykazovali stratu, no zvyšovali sa predaje, a tiež mali nadmerné odpočty DPH. Vypovedali ľudia, ktorí s obžalovaným obchodovali. Aj administratívna pracovníčka, ktorá robila v jeho firme v rokoch 2009-2012. O zbere lykožrútov počula, fyzicky však nikoho pri takejto práci nevidela, ani nepozná nikoho, kto by lykožrúty zbieral. Uviedla však, že podľa faktúr, ktoré sa vystavovali mesačne, lykožrúty zbierali pracovníci z Maďarska. Lykožrúty sama videla vo vedrách. Mikuláš V. na súde v novembri uviedol, že lykožrút slúžil pre bažanty, ktoré chovali, tak ako proteín pre športovcov.

Súd vypočul i pracovníčky Finančnej správy (FS) SR, ktoré sa podieľali na kontrolách firiem obžalovaného. Jedna zo svedkýň k obchodu s euroočkami uviedla, že v prípade odberateľa - maďarskej firmy - sa podľa maďarskej daňovej správy uskutočnenie obchodu nepotvrdilo. Tovar teda údajne dodaný nebol. Táto spoločnosť od roku 2006 nepodala daňové priznanie, nejavila sa ako obchodujúca a navyše, človek, ktorý mal byť jej konateľ, zomrel ešte pred vznikom spoločnosti. Ďalšia kontrolórka k lykožrútom vypovedala, že išlo o zaujímavý obchod, najmä čo sa týka financií. V porovnaní s cenou zlata mali byť totiž lykožrúty drahšie. Kontrolórka uviedla, že počas svojej praxe sa s niečím podobným nestretla.

Vypovedal aj občan Maďarskej republiky Mihaly Molnár, ktorého možno podľa prokurátora ÚŠP Jána Šantu označiť za jedného z najdôležitejších. Molnár potvrdil, že medzi jeho a obžalovaného firmami k reálnym obchodom nedošlo. Mikuláš V. uviedol, že svedkova výpoveď nie je pravdivá a že je kúpený.