Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Nitra si vezme takmer trojmiliónový úver

Primátor Nitry Jozef Dvonč, archívne foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

Úverové zdroje majú slúžiť na financovanie investičných akcií v jednotlivých mestských častiach.

Nitra 23. júna (TASR) – Nitrianska radnica si vezme nový, takmer trojmiliónový úver. Na svojom dnešnom rokovaní o tom rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Úverové zdroje majú slúžiť na financovanie investičných akcií v jednotlivých mestských častiach. Mesto si pôvodne plánovalo vziať pôžičku v hodnote 2,5 milióna eur. Nároky na opravu komunikácií, rekonštrukciu objektov a ďalšie investície však boli natoľko vysoké, že sa objem úveru zvýšil na 2.950.000 eur. S úverom vo výške tri milióny eur, ktorý mestské zastupiteľstvo schválilo ešte v marci, tak bude mať radnica k dispozícii takmer šesť miliónov eur.

Prvá, trojmiliónová pôžička je určená na rekonštrukciu budovy Základnej školy (ZŠ) Tulipánová, ZŠ Kniežaťa Pribinu, Materskej školy Belopotockého a objektu, v ktorom sídli mestská polícia. Magistrát tieto financie ešte čerpať nezačal, plánuje ich minúť do konca tohto roka. Ešte v tomto roku by mali byť minuté aj financie z druhého úveru. "Rozhodli sme sa, že zmapujeme celý stav a potrebu investícií a takisto našu finančnú situáciu. Dohodli sme sa, že vlastne nie je problém, aby sme za súčasných podmienok, ktoré má bankový sektor a aj ktoré má mesto, nezobrali nový úver. Jeho výška sa vyšplhala na 2.950.000 eur. Vďaka tomu sa nám urýchlia investície a budeme mať možnosť zrealizovať väčšinu požiadaviek občanov v jednotlivých v mestských častiach ešte v tomto roku," vysvetlil primátor Jozef Dvonč.

Okrem investícií, ktoré si nahlásili jednotlivé mestské časti, pôjdu peniaze z úveru aj na opravu Wilsonovho nábrežia a na ďalšiu etapu budovania nového cintorína na sídlisku Chrenová. "Takisto sme sa snažili posilniť aj opravu športových objektov a školských budov, to sú také najväčšie akcie. Gro v podstate smeruje do opráv komunikácií a chodníkov a budovania parkovísk v jednotlivých mestských častiach. Tam pôjde väčšina prostriedkov," uviedol Dvonč.