Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Košice zverejnilo výzvu na podporu kultúry v tomto roku

Ilustračné foto. Foto: TASR

Mesto na tento rok pôvodne vyčlenilo na podporu kultúry prostredníctvom grantovej schémy menej financií ako v minulom roku.

Košice 7. marca (TASR) - Mesto Košice zverejnilo grantovú výzvu na podporu kultúry v tomto roku. Ako TASR informovala hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová, žiadosti môžu predkladať kultúrne organizácie, kultúrni operátori a individuálni žiadatelia do 5. apríla. Vyhodnotenie bude v júni.

Mesto podporí kultúrne projekty vo vlastnej grantovej schéme po piaty raz za sebou. Podľa Šnajdárovej Košice vytvorili túto grantovú schému ako prvé mesto na Slovensku v roku 2014 a sú zároveň jedným z mála bývalých európskych hlavných miest kultúry, ktoré pokračujú aj prostredníctvom vlastného grantového systému v podpore projektov prispievajúcich k udržateľnosti úspešne naštartovaných procesov z roku 2013.

Mesto na tento rok pôvodne vyčlenilo na podporu kultúry prostredníctvom grantovej schémy menej financií ako v minulom roku. "Nedopatrením sa stalo, že sme v rozpočte na rok 2019 navrhli aj schválili o 50.000 eur menej ako v minulom roku. Uvedomujeme si, že tento mestský grant je jedným zo zdrojov financovania nosných kultúrnych podujatí v meste a preto sme ho dofinancovali," vysvetlil primátor Jaroslav Polaček s tým, že rozpočtovým opatrením primátora sa suma navýšila na 200.000 eur.

Podľa námestníka primátora Marcela Gibódu vedenie mesta diskutovalo o grantovej schéme aj na nedávnom stretnutí s predstaviteľmi nezávislej iniciatívy Desatoro pre budúcnosť kultúry v Košiciach. "Otvorili sme najmä otázky väčšej transparentnosti hodnotenia projektov. V budúcnosti by mali byť hodnotitelia jednotlivých žiadostí aj z iných častí Slovenska, nielen z Košíc, aby sa zabezpečila väčšia objektívnosť pri výbere projektov, ktoré mesto podporí," povedal.

Novinkou podľa neho bude, že mesto zverejní zoznam hodnotiteľov spolu s rozhodnutím grantovej komisie o poskytnutí, respektíve neposkytnutí grantu, ako aj bodové hodnotenie všetkých projektov, ktoré zažiadajú o podporu.

Administrátorom mestskej grantovej schémy na podporu rozvoja kultúry v Košiciach je príspevková organizácia K13 – Košické kultúrne centrá. Výzva je preto okrem webovej stránky mesta zverejnená aj na www.k13.sk.