Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Mesiac fotografie: M. Nôta predstavuje osobnosti slovenského filmu

Ilustračná fotografia Foto: TASR

Výber vystavených portrétov predstavuje len zlomok z rozsiahleho archívu Mira Nôtu, viac osobností ponúkne publikácia, ktorá vychádza pri príležitosti výstavy.

Bratislava 1. novembra (TASR) - Portréty je názov výstavy fotografa Mira Nôtu. Aj jej vernisážou otvorili v utorok (31. 10.) v Bratislave 33. Mesiac fotografie. Návštevníkom Galérie Umelka predstaví portréty 30 osobností oblasti slovenskej kinematografie a audiovízie, ktoré autor zachytával počas posledných tridsať rokov.

V Nôtovom hľadáčiku sa ocitli nielen známe a viditeľné osobnosti, fotografoval aj ľudí za kamerou. Na výstave sú fotografie hercov Mariána Labudu, Milana Ondríka či Judit Pecháček Bárdos, režisérov Dušana Hanáka, Petra Solana, Juraja Jakubiska, Martina Šulíka, Petra Bebjaka, Juraja Lehotského, Jara Vojteka, Petra Kerekesa. V sérii nechýba portrét autorky dokumentárnych filmov Zuzany Piussi a Viery Čákanyovej, tiež kameramanov Richarda Krivdu, Martina Žiarana a Martina Kollára. Nechýbajú osobnosti, ktoré už nie sú medzi nami ako scenárista, dramaturg a spisovateľ Albert Marenčin či filmový historik, teoretik a publicista Pavel Branko.

Výber vystavených portrétov predstavuje len zlomok z rozsiahleho archívu Mira Nôtu, viac osobností ponúkne publikácia, ktorá vychádza pri príležitosti výstavy.

Miro Nôta sa vo svojej tvorbe venuje dokumentárnej a portrétnej fotografii, ľudí z prostredia filmu začal fotografovať ešte počas štúdia na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave na Katedre dokumentárneho filmu, keď začal fotiť svojich spolužiakov. "Napriek tomu, že som študoval réžiu, viac mi vyhovovala práca s kamerou a fotoaparátom. Tým som pokračoval aj po škole - prestal som točiť filmy a odvtedy sa venujem iba fotografii. So štúdiom sa moja práca prelína v tom, že je vo svojej podstate výsostne dokumentaristická," vysvetľuje Nôta.

Spresňuje, že pri portrétovaní neštylizuje ľudí do svojej vízie ich osobnosti. "Ale snažím sa s nimi dopredu dohodnúť na tom, aby si sami vybrali priestor, v ktorom chcú byť odfotení, kde sa budú cítiť dobre, a ktorý bude reprezentovať ich osobnosť. Chcem ju ukázať takú, aká je, nie takú, akú ju vidím ja," podčiarkuje fotograf.