Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Malachov má osem divov, náučné chodníky a aj múzeum tradičného bývania

Zrekonštruovaný "Kováčovie dom" v obci Malachov pri Banskej Bystrici má byť jednou zo zastávok pripravovaného Malachovského historického chodníka. Foto: TASR/veronika Klusková

Dokonca i legendárny slovenský herec a režisér Karol L. Zachar, veľký milovník a zberateľ ľudového umenia navštevoval obec.

Malachov 19. januára (TASR) – Obci Malachov v Banskobystrickom okrese prináleží aj názov "živé striebro" medzi "medenou" Banskou Bystricou a "zlatou" Kremnicou. V stredoveku sa tam ťažila ortuťová ruda - rumelka a tamojšie bane boli známe v celej Európe. Dnes tými miestami vedie banský náučný chodník.

Obec s vyše 1100 obyvateľmi je vyhľadávaným rekreačným centrom nielen v lete, ale i v zime, keďže jej okolie ponúka upravené bežecké trate s dostupnosťou v smere Králiky, Kremnica, Badín, Železná Breznica.

Ako hovorí staronová starostka Lucia Ferenc Gajdúšková, sú hrdí na športové tradície, ktoré reprezentuje viacero úspešných športovcov, čo tam vyrástli a rovnako na svojich ľudových remeselníkov.

"Vyrastalo tu veľa známych ľudových remeselníkov a medzi nich jednoznačne patril Ján Snopko, ktorého ľudia vyhľadávali pre fujary, píšťalky či valašky. Mnohé sú v múzeách po celom Slovensku. Dokonca i legendárny slovenský herec a režisér Karol L. Zachar, veľký milovník a zberateľ ľudového umenia, chodil k nemu," hovorí starostka.

Vychýrený remeselník Snopko "od Nikliarov" zomrel v roku 1988. Občasník Malachovské noviny si pred rokmi takto zaspomínal: "Zachar zostal vždy na dva-tri dni. Spávali všetci v jednej izbe, ako bolo vtedy zvykom. Vraj raz povedal: Vieš čo, Janko, to je pohádka tu spať... to okienko otvorené, a tá voda ako žblnká v potoku..."

Dom Snopkovcov údajne nikdy nemal núdzu o návštevníkov, a boli to i bačovia, ktorí robili pri ovciach, a ktorým Snopko zdobil opasok, valašku, črpáky a fujaru.

Malachov patrí medzi vyhľadávané lokality na bývanie. Je to pre ľudí vidiek a celkom "iný svet" a len štyri kilometre vzdialený od krajského mesta Banská Bystrica, kde je práca a všetky potrebné služby.

"Robíme nový územný plán obce, ktorý ukáže, kam až s výstavbou môžeme ísť. Do roku 1993 sme boli súčasťou Banskej Bystrice. Odčlenili sme sa a v územnom pláne nám ďalšie roky pribúdali doplnky. Hlavná cesta je takpovediac zaprataná rodinnými domami. Ľudia k nám chcú prísť, tlačia sa aj do kopcov, kde však nie je cesta a infraštruktúra, čo im vraj neprekáža. Ale to je teraz. O pár rokov by sa to mohlo obrátiť proti obecnému úradu," zdôraznila Lucia Ferenc Gajdúšková, ktorá by nových obyvateľov privítala, ale obec musí mať jasno, v ktorej lokalite a čo ju v tejto súvislosti čaká.

V Malachove chcú investovať do bezpečnosti a obecného majetku



Malachov žije kultúrou aj športom




Pýchou obce je aj ochotnícke divadlo, funguje už od roku 1931


Kultúrny a športový život v Malachove rozvíja desať aktívnych občianskych združení a v obci to žije tak, že sa tam chodia zabávať aj ľudia z okolitých obcí a dokonca i Banskobystričania.

"Máme tu veľmi bohatý spolkový život, či už aktívnych dôchodcov, ktorí sa radi stretávajú alebo záhradkárov, ktorí vedú muštáreň a organizujú rôzne súťaže. Rovnako mladých, ktorí udržiavajú naše tradície a snažia sa ich dostať do povedomia. Občianske združenia robia parádne retro diskotéky, silvestrovské zábavy, plesy, organizujú oslavy v obci. Majú to medzi sebou podelené. Dotiahli sem bratov Nedvědovcov, Kandráčovcov, Slančíkovcov. Takže máme tu toho veľa a všetko stíhame. Som im za to vďačná. Fakt si tu žijeme dobre," hovorí starostka Malachova, obce s vyše 1100 obyvateľmi, Lucia Ferenc Gajdúšková.

Pýchou dediny je ochotnícke divadlo, ktoré funguje od roku 1931 a je široko-ďaleko známe. Členkou divadelného súboru Malá Chova z Malachova je aj samotná starostka. Hráva už vyše 20 rokov.

"V súčasnosti sa zameriavame na komédie. Ľudia majú dosť trápení a starostí, preto sa ich snažíme zabaviť. Chodia k nám diváci z okolia a v jeden deň hrávame aj dva razy. V dnešnej dobe je problém dať dokopy na jeden termín dvoch - troch ľudí, nieto ešte celý súbor, aby sa pravidelne stretával. Darí sa nám, hráme pre radosť," konštatuje hlava obce.

Súbor má okolo 20 členov a hrá diela súčasných autorov - slovenských i zahraničných. Vystriedala sa v ňom celá plejáda režisérov, hercov, herečiek, ako aj ľudí, ktorí vždy radi priložili ruku k dielu a s radosťou pracovali, či už ako zvukári, osvetľovači, kulisári, šepkári, maskéri.

Ako tvrdia ochotníci: "I keď robiť divadlo je čím ďalej tým ťažšie, vždy sa nájde pár nadšencov, ktorí pokračujú v šľapajach starých a prastarých rodičov. Radi prekonávajú všetky prekážky pre ten jedinečný pocit, keď padne opona, rozozvučí sa nadšený potlesk a na tvárach divákov i hercov zažiari radosť a spokojnosť."

Aj históriu ochotníckeho divadla v Malachove, či prírodné krásy a športové tradície, prinesie prvá monografia o obci, ktorá by už čoskoro mala ísť do tlače.

"Je rozsiahla, píšeme ju od roku 2015 a robia na nej až 17 autori. Bude mať okolo 500 strán a fakt to bude excelentná kniha," dodáva Lucia Ferenc Gajdúšková.

Dedina má osem divov, náučné chodníky a aj múzeum tradičného bývania


Chatová osada Ortúty v Malachove je východiskom turistických a cykloturistických trás. Nachádza sa tam obľúbené miesto na piknik - rekreačná lúka s ohniskami, lavičkami a prístreškom, ktoré miestni i návštevníci hojne využívajú. Začínajú sa tam aj značkované trasy niekoľkých náučných chodníkov.

Ako priblížila starostka obce Lucia Ferenc Gajdúšková, banský chodník vedie po miestach, kde sa v stredoveku ťažila ortuťová ruda, rumelka. Môžu sa však pochváliť i prírodovedným chodníkom s prírodnými krásami a zaujímavosťami, nazvaným osem divov Malachova. Patria medzi ne aj Ortútske jazierko, Malachovský vodopád, kamenné more, ľadové diery, kde ešte v júni je ľad, či Tiesňava Malachovky.

Historický chodník sa začína v obci pri múzeu tradičného bývania, ktorým je Kováčovie dom. Od 60. rokov 20. storočia bol neobývaný. V roku 2012 ho zrekonštruovali a zriadili z neho múzeum.

"Vybudovali sme ho zo starého domčeka, ľudia podonášali potrebné veci a zariadili sme ho. Je tam miestnosť, kde sa varilo, izba, kde sa spalo, a keď to vidia deti, nechápu, ako sa takto mohlo kedysi žiť," spomína starostka. O záujem návštevníkov nie je núdza.

Malachov ponúka rekreačné a športové vyžitie počas celého roka, v zime jednoznačne bežecké lyžovanie. "My žijeme športom v lete aj v zime. Bežkujú u nás malí i veľkí. V škole zadarmo požičiavame lyže pre deti z dediny. Upravili sme trate, jednu chceme osvetliť, aby sa dalo lyžovať aj večer. Máme dve multifunkčné športové ihriská a tie sú celé leto obsadené," zhrnula Ferenc Gajdúšková.

Obec je hrdá na svoje športové tradície a reprezentuje ich viacero úspešných športovcov, ktorí tam vyrástli. Patrí medzi nich napríklad bežkyňa na lyžiach Jaroslava Bukvajová, ktorá bola trikrát na olympiáde.