Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Súťaž Literárny Zvolen 2023 čoskoro spozná svojich víťazov

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Okrem vzdelávacej časti programu čaká účastníkov aj širokú verejnosť kultúrny program.

Zvolen 27. júla (TASR) - Celoštátna súťaž Literárny Zvolen 2023 bude už čoskoro poznať svojich víťazov. Vyhodnotenie 29. ročníka súťaže sa uskutoční vo Zvolene v dňoch 11. až 13. augusta. Spojené bude s víkendovým vzdelávacím pobytom a sprievodným programom. Informoval hlavný organizátor súťaže Národné osvetové centrum (NOC).

Vo Zvolene sa stretne tridsiatka ocenených autorov. "Čakajú ich rozborové semináre s odbornou porotou či zaujímavé workshopy so skúsenými lektormi. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže sa uskutoční 12. augusta o 17.30 h v priestoroch Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra," uvádza.

Ako doplnilo NOC, porotu Literárneho Zvolena 2023 tvoria spisovatelia aj literárni teoretici a jej zloženie sa s každým ročníkom mení. Tento rok prózu hodnotili Balla, Weronika Gogola a Dominika Moravčíková, ktorá hodnotila aj v kategórii poézia spolu s Viliamom Nádaskayom a Martinom Hatalom. Pridanie kategórie žánrovej literatúry sa počas minulého ročníka súťaže osvedčilo a tento rok ju hodnotili Alexandra Pavelková, Juraj Búry a Martin Hatala.

Okrem vzdelávacej časti programu čaká účastníkov aj širokú verejnosť kultúrny program. Na dvoch literárnych besedách Moravčíkovou a Gogola môžu spoločne s autorkami reflektovať ich literárnu tvorbu a vypočuť si autorské čítanie úryvkov z ich textov, uviedol organizátor.

V piatok 11. augusta sa v priestoroch Starej radnice mesta Zvolen uskutoční divadelné predstavenie Nič sa nestalo, ktoré patrí do repertoáru divadla Ticho a spol. a je dramatizáciou rovnomennej prózy Zuzany Šmatlákovej. Hostkou bude aj poetka Eva Luka, ktorá má pre účastníkov pripravený workshop. Koncertovať bude pesničkár Edo Klena, informovalo NOC.

V každej z troch kategórií vybrala porota jedného laureáta alebo laureátku hlavnej ceny, ktorí získajú odborný mentoring s etablovanými autormi. Literárny Zvolen je celoštátna súťaž literárnej tvorby neprofesionálnych autorov, členov literárnych klubov a skupín tvorivého písania.