Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Sťahovanie Rómov do nových bytov skomplikovali nové voľby

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Bývalý minister dopravy Ján Fígeľ prisľúbil financie na dostavbu infraštruktúry v nových bytovkách, jeho zámer však stopol pád vlády.

Letanovce 7. mája (TASR) – Riešenie problému so sťahovaním Rómov do nových bytoviek neďaleko obce Letanovce, okres Spišská Nová Ves, skomplikovali nové voľby.

Starosta obce Michal Urban uviedol, že bývalý minister dopravy Ján Fígeľ prisľúbil financie na dostavbu infraštruktúry v nových bytovkách, jeho zámer však stopol pád vlády.

"Tento materiál bol prerokovaný za minulej vlády, ministerstvo dalo odporúčanie, aby bol akceptovaný a riešený formou uvoľnenia finančných prostriedkov z ministerstva dopravy. Pán minister oficiálne povedal, že peniaze na ministerstve sú, žiaľ, došlo medzitým k výmene vlády. Situácia je taká, že tento materiál bude predkladaný v najbližších dňoch novému ministrovi Jánovi Počiatkovi, čakáme zatiaľ na to," priblížil Urban.

O osobné stretnutie požiadal aj samotného ministra. Po poslednej výzve z bývalého Úradu vlády SR bola možnosť čerpania prostriedkov do 30.000 eur. Obec túto výzvu využila hlavne na zabezpečenie sanitárnych zariadení. "Boli sme úspešní a momentálne sa v nových bytovkách prevádza dovybavenie sociálnych zariadení. Nie je to podľa pôvodného projektu, ale aspoň to základné umývadlo a sprchová batéria s WC tam bude," vysvetľuje Urban.

Hlavný problém nových bytoviek v Letanovciach sú chýbajúce elektrické prípojky. "S tým súvisí aj 12 stĺpov verejného osvetlenia a všetky rozvody. Potom tam treba vybudovať prístupové komunikácie, spevnené plochy, autobusovú zastávku priamo v osade a tieto všetky náklady predstavujú čiastku okolo 400.000 až 430.000 eur. Taká je aj naša požiadavka na ministerstvo dopravy," zdôraznil Urban. Obec podľa neho na to nemá finančné prostriedky a hrozí jej nútená správa. Nové bytovky, v ktorých je celkom 96 bytov, sú skolaudované už od roku 2006, no aj napriek tomu sa nedajú využívať.

Súčasný starosta nechcel komentovať, kto za túto situáciu môže. "Je to nepochopiteľné, že byt je skolaudovaný a nedá sa využívať. Kto za to nesie zodpovednosť, neviem posúdiť, či môj predchodca, alebo kto tento stav dopustil," konštatoval Urban.

V prípade, že budú peniaze, do novej osady by sa Rómovia mohli podľa neho presťahovať aj do troch mesiacov. V osade, ktorá je neďaleko vstupu do Slovenského raja, žije okolo 800 Rómov a všetci by sa mali sťahovať do nových bytov. "Máme pripravené nájomné zmluvy s tým, že novú zmluvu nepodpíšeme, kým nebude rozobratá stará chatrč, aby sa nedala ďalej využívať. Potom sa to dorozoberá, pravdepodobne príde buldozér a zrovná to tam so zemou," dodal Urban. Pozemky pod starou osadou sú sčasti obecné aj cirkevné, no zväčša súkromné. Starosta predpokladá, že ich majitelia tam po odstránení osady budú rozvíjať cestovný ruch. Má informácie o tom, že investori sa zaujímajú o toto územie a budú doň chcieť investovať.

"Keď chodia turisti, tak deti aj dospievajúci Rómovia ich otravujú, pýtajú peniaze, stravu a keď deti zistia, že niekto im dá, tak sa ich tam vyrojí viac, keď nič nedajú, zase turistom nadávajú," upozornil na súčasnú situáciu Urban. Ďalším problémom je vytínanie stromov v neďalekom lese a ničenie majetku v národnom parku Slovenský raj. Osada je totiž na hranici 5. stupňa ochrany prírody a aj to bol dôvod, prečo sa predchádzajúce vedenie obce rozhodlo ich odtiaľ vysťahovať. Nové bytovky sú od starých chatrčí vzdialené asi šesť kilometrov a od obce cca 2,5 kilometra.

Ministerstvo dopravy dotáciu neposkytne

Ministerstvo dopravy v súčasnosti nemôže na účely dostavby nových bytov pre Rómov vyčleniť finančné prostriedky. "Vyjadrenia pána starostu nie sú korektné. Ministerstvo v minulosti financovalo všetky oprávnené náklady na výstavbu bytov v zmysle platnej legislatívy. Na tieto účely dostavby ministerstvo nemôže obci prostriedky poskytnúť, keďže nie sú v súlade s platnými právnymi predpismi pre poskytovanie dotácií," zdôvodnil hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

Chýbajúca elektrina v nových 96 bytoch je podľa neho problémom medzi obcou a Východoslovenskou energetikou. Chýbajúce prístupové komunikácie a spevnené plochy zase musí riešiť obec. "Na túto tému bolo viacero rokovaní s cieľom pomôcť obci. O tejto skutočnosti sme pána starostu viackrát písomne aj pri osobných stretnutiach informovali," dodal Kóňa.

Obec potrebuje viac ako 400.000 eur na dostavbu spomínaných komunikácií a na napojenie bytov elektrinou. Do nových bytoviek, ktoré boli skolaudované ešte v roku 2006, by sa malo presťahovať asi 800 Rómov, ktorí momentálne žijú v osade. Tá je na hranici 5. stupňa ochrany prírody a v blízkosti národného parku Slovenský raj. Rómovia tam svojím konaním znepríjemňujú život turistom, pília drevo v neďalekom lese a poškodzujú majetok v parku. Obec podľa starostu Michala Urbana na dostavbu nových bytoviek financie nemá a hrozí jej nútená správa. Situácia je momentálne veľmi zamotaná, keďže byty sú postavené a skolaudované, avšak kvôli chýbajúcej elektrine a prístupovým komunikáciám sa v nich žiť nedá.