Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Začína sa týždenné putovanie za hudbou Pro musica nostra Tyrnaviensi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Festival spoluorganizuje Trnavský samosprávny kraj s finančným príspevkom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky SR, koná sa vďaka podpore Nadácie SPP.

Trnava 12. júna (TASR) - Festival Pro musica nostra Tyrnaviensi ako súčasť medzinárodného hudobného projektu Hudobného centra (HC) prinesie v týždni od 12. do 18. júna sedem koncertov klasickej hudby na vybraných historických pamiatkach. Pondelkový otvárací koncert sa uskutoční v Elektrárni Piešťany. Informovala o tom Zuzana Meleková z HC.

"V podaní dua mladých Francúzov – trubkárky Lucienne Renaudin Vary a akordeonistu Féliciena Bruta zaznejú okrem iného známe melódie z muzikálu West Side Story Leonarda Bernsteina, ale i argentínske tangá z opery Maria de Buenos Aires Astora Piazzollu," uviedla. Na utorkovom (13. 6.) koncerte na Smolenickom zámku zaznie baroková hudba Antonia Vivaldiho a Františka Ignáca Antonína Tůmu v podaní českého komorného súboru Barocco sempre giovane. Kaštieľ vo Voderadoch je miestom pre Rossiniho Les soirées musicales v stredu (14. 6.) v podaní interpretov, ako Andrea Vizvári, Iwona Wall, Miroslav Dvorský a Gustáv Beláček, s klavírnym sprievodom slovensko-americkej klaviristky Evy Virsik. "Festivalový štvrtok (15. 6.) a kostol sv. Michala Archanjela v Kočíne - Lančári bude patriť vokálnemu súboru Corvina Consort z Maďarska. Na koncerte zaznejú v komornom obsadení diela majstrov polyfónnej hudby 16. storočia. Trúbkar Vladimír Rejlek a organista Vít Havlíček z Českej republiky ponúknu publiku v kostole sv. apoštolov Petra a Pavla v Cíferi-Páci v piatok (16. 6.) program z diel majstrov polyfónie 17. a 18. storočia, ako Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann, Marc-Antoine Charpentier a ďalší.

Výber skladieb z Levočského pestrého zborníka a iných anonymných zbierok zo 16. storočia, ale i diela skladateľov ako Jean Philippe Rameau, Antonio Vivaldi, Angelo Conti či Ludwig Beethoven zaznie na zámku v Hlohovci v sobotu (17. 6.) v úpravách v podaní čembalistky Agi Ferienčíkovej a cimbalistky Enikö Ginzery. Záverečný koncert 2. ročníka festivalu bude v zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika v Trnave v nedeľu (18. 6.), vystúpi pražský súbor Collegium Marianum, ktorý sa venuje uvádzaniu často neznámej hudby 17. a 18. storočia, najmä českých autorov a v strednej Európe.

Festival spoluorganizuje Trnavský samosprávny kraj s finančným príspevkom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky SR, koná sa vďaka podpore Nadácie SPP.