Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Folklórny festival Východná dnes otvára svoje brány

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jozef Ďurník

Na pódiách amfiteátra pod holým nebom sa predstavia finalisti televízneho programu Zem spieva.

Východná 29. júna (TASR) – Pod Kriváňom v hornoliptovskej obci Východná sa dnes začína 63. ročník najstaršieho a najväčšieho folklórneho festivalu na Slovensku. Na pódiách amfiteátra pod holým nebom sa predstavia finalisti televízneho programu Zem spieva.

Hlavným motívom tohtoročného festivalu je folklór v jeho tradičných i moderných podobách cez motiváciu detí k láske k tradíciám až po búranie hraníc medzi národmi, spoznávaním inej kultúry a hľadaním toho, čo ľudí vzájomne spája. Oddnes do nedele 2. júla sa na piatich scénach vystrieda viac ako 2100 účinkujúcich.

"Ako sa doba vyvíja, rastú aj nároky divákov navštevujúcich folklórne festivaly. Snažíme sa na ne reagovať tak, aby festival Východná zostal aj naďalej najprestížnejším folklórnym festivalom na Slovensku," povedal programový riaditeľ Pavol Pitoňák.

Súčasťou festivalu je už tradične množstvo sprievodných podujatí – tanečné domy, ktorých bude tento rok najviac v doterajšej histórii, koncerty world music, tanečné zábavy. Na jarmoku v areáli festivalu tiež predstaví svoje remeslo 40 výrobcov ľudovej umeleckej výroby.

Cieľom organizátorov je ukázať najmladšej generácii krásu slovenského folklóru a tradícií a motivovať ich k ich udržiavaniu. "Prilákať čo najviac detí a rodičov má záverečný nedeľný galaprogram, ktorý bude pre verejnosť zadarmo," doplnila riaditeľka festivalu Jana Kresáková z Národného osvetového centra. Pre deti je okrem toho pripravených ďalších 15 programov.