Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

V Košickom kraji ocenili dobrovoľníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medzi ocenenými je napríklad v kategórii dobrovoľník - senior Marta Kolbelová, ktorá uchováva myslavský folklór na odevoch.

Košice 14. novembra (TASR) - Trom jednotlivcom a šiestim kolektívom odovzdali zástupcovia Košického samosprávneho kraja (KSK) a Dobrovoľníckeho centra Košického kraja (DCKK) v rámci Svetového dňa dobrosrdečnosti (13. 11.) ocenenie Srdce na dlani. Slávnostné oceňovanie je putovné podujatie, preto sa tentoraz konalo v Moldave nad Bodvou. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná.

"Prišlo nám viac ako 100 nominácií a výber nebol jednoduchý. Dobro sa z východu nesťahuje, ale naopak, rok čo rok pribúda viac zaujímavých životných príbehov tých, ktorí sa nezištne venujú najrôznejším oblastiam spoločenského života," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Medzi ocenenými je napríklad v kategórii dobrovoľník - senior Marta Kolbelová, ktorá uchováva myslavský folklór na odevoch. Ušila stovky krojov, ktoré obdivujú vo Vietname, Austrálii, Amerike, Izraeli, Francúzsku či v Kanade. Iným príkladom sú zamestnanci spoločností Deloitte či ABB Solutions, ktorí po práci obnovujú životné prostredie. Ocenenie si prevzal aj Gustáv Stibrányi v špeciálnej kategórii osobnosť - dobrovoľník. Ako prvý na svete prešiel za 284 dní elektrobicyklom Pan American Highway a zdolal 25.750 kilometrov.

"Oceňovanie pripravujeme už po pätnástykrát, no každý rok nás dobrovoľníci prekvapia. Tento rok dostali malé srdce s veľkou symbolikou aj štyria zaujímaví ľudia, ktorí nefigurujú v žiadnej kategórii. Ide o Dašu Kočiovú, zakladateľku Usmej sa na mňa a Miroslavu Hunčíkovu zo Svetielka pomoci. Na základe vlastnej skúsenosti s náročným životným osudom sa rozhodli uľahčiť život rodinám s podobným osudom," povedala predsedníčka DCKK Miroslava Langerová.

Okrem nich špeciálne poďakovanie vo forme Srdca na dlani tentokrát získali podľa jej slov aj dve kolegyne z DCKK, ktoré už dávno prekročili hranice práce či súkromia a pomáhanie sa stalo ich životnou prioritou.