Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Kremnici sa stretnú svetoví medailéri z piatich krajín

Múzeum mincí a medailí v Kremnici. Foto: Múzeu mincí

Počas pobytu v Kremnici účastníci sympózia spoznávajú nielen bohatú históriu mesta, dejiny mincovníctva a medailérstva, ale aj súčasný výtvarný život Kremnice.

Kremnica 23. októbra (TASR) - Kremnica sa v októbri opäť stala miestom tvorivého stretnutia piatich umelcov – medailérov, ktorí sa zúčastňujú na 14. ročníku Medzinárodného sympózia medailí, organizovaného NBS – Múzeom mincí a medailí Kremnica. Tvorivé výsledky sympózia budú prezentované na výstave v medailérskej časti expozície Líce a rub peňazí v sobotu 28. októbra o 15.00 h.

"Medailérske sympóziá sa v Kremnici konajú spravidla každé dva roky už od roku 1983, vtedy ešte s československou účasťou. Od roku 1988 majú kremnické medailérske sympóziá medzinárodný charakter, s účasťou štyroch zahraničných autorov a jedného zo Slovenska," informovala Erika Haas Kianičková z múzea.

Počas pobytu v Kremnici účastníci sympózia spoznávajú nielen bohatú históriu mesta, dejiny mincovníctva a medailérstva, ale aj súčasný výtvarný život Kremnice. Sympózium sa tak stáva priestorom pre vzájomné spoznávanie, výmenu skúseností a tvorivú prácu.

Tento rok sa na medzinárodnom sympóziu zúčastňujú Amanullah Haiderzad z USA, Majid Jammoul z Poľska, Mihaela Kamenova z Bulharska, Janis Strupulis z Lotyšska a slovenským účastníkom je Peter Durbák. Počas štvortýždňového pobytu v Kremnici vytvoria medailéri návrhy na jednu razenú a päť liatych medailí, ktoré sú realizované v kremnickej mincovni a v dielňach umeleckých odlievačov.

"Kolekcia sympoziálnych medailí obohatí zbierku múzea, ktorej súčasťou je už viac ako 600 medailí od takmer 70 popredných autorov z celého sveta, vytvorených na predchádzajúcich ročníkoch podujatia. Výber medailí zo sympózií je súčasťou numizmaticko-historickej expozície múzea Líce a rub peňazí," priblížila Haas Kianičková. Kolekcia medailí z aktuálneho 14. ročníka sympózia bude predstavená na samostatnej výstave v medailérskej časti expozície Líce a rub peňazí.