Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na Skalke chcú vybudovať nové zázemie pre bežkárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Už budúcu sezónu by tu podľa primátora Kremnice mali mať k dispozícii nové zázemie so sociálnymi zariadeniami a šatňami. Ich kúpu chce financovať vďaka prostriedkom, ktoré vyzbierala od bežkárov.

Kremnica 7. marca (TASR) - Kremnická samospráva plánuje na Skalke vybudovať nové zázemie pre bežkárov. Už budúcu sezónu by tu podľa primátora Alexandra Ferenčíka mali mať k dispozícii nové zázemie so sociálnymi zariadeniami a šatňami. Ich kúpu chce financovať vďaka prostriedkom, ktoré vyzbierala od bežkárov.

K spoplatneniu bežkárskych tratí pristúpila kremnická samospráva od 20. januára tohto roka. Podľa primátora sa vďaka týmto príspevkom podarilo do uplynulého víkendu vyzbierať približne 12.500 eur.

"Chceme, aby tieto peniaze boli použité na niečo, čo zlepší podmienky bežeckého lyžovania na Skalke," podotkol Ferenčík. Z prieskumu medzi bežkármi podľa neho vyplýva, že najviac im chýbajú sociálne zariadenia a priestory na prezliekanie a odloženie vecí.

Dodal, že mesto už má ponuku na kontajnerový systém, v ktorom by takéto zázemie vzniklo. Cena sa pohybuje na úrovni približne 20.000 eur. Keďže je potrebné pod kontajnery vybudovať betónový základ, práce budú môcť podľa Ferenčíka začať až po skončení sezóny.

Na mieste ich osadenia sa chce ešte mesto dohodnúť s mestským klubom lyžiarov. Podľa Ferenčíka by však mohli nahradiť staré unimobunky, ktoré využíva mestský klub lyžiarov a sú podľa neho už po technickej životnosti. "Samozrejme umiestnime ich po dohode s nimi. Nikoho odnikadiaľ nevyháňame, ale aby to bolo podľa možnosti na tých hlavných migračných trasách, kde ľudia nastupujú na trate," dodal Ferenčík.

V súvislosti s bežeckým lyžovaním na Skalke má mesto aj ďalšie plány. V budúcnosti by podľa primátora chceli spolu s Banskou Bystricou, s ktorou spolupracujú na úprave tratí, získať dotačné prostriedky z vyššieho územného celku na kúpu dvoch skútrov, ktoré by im pri úprave tratí pomohli. Takisto chce počas letných mesiacov rozšíriť parkovacie kapacity.