Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Kremnica Gold mining, s.r.o., by mala stratiť licenciu

Mesto Kremnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

Licenciu na povrchové dobývanie zlata musí banský úrad každé tri roky obnovovať.

Kremnica 4. septembra (TASR) - Kremnica 4. septembra (TASR) - "Kremnica Gold mining, s.r.o., by mala stratiť licenciu na povrchové dobývanie zlata na základe banského zákona," domnieva sa Silver Jurtinus z Mestského úradu v Kremnici. Mesto Kremnica čaká na ďalšie kroky banského úradu, ktoré by ozrejmili nielen zmenšenie dobývacieho priestoru, ale dali aj definitívne rozhodnutie, či sa v dobývacom priestore Kremnica - Šturec bude ťažiť.

Podľa slov Silvera Jurtinusa z Mestského úradu v Kremnici, "banský úrad v tichosti prevádzal licencie medzi dcérske spoločnosti Ortac Resources, ktorá pred dvoma rokmi odkúpila projekt ťažby v Kremnici od pôvodnej materskej spoločnosti Tournigan (Gold) Energy Ltd."

Mesto Kremnica je zo štyroch pätín ponorené v dobývacom priestore. Ako sa vyjadrila primátorka mesta Zuzana Balážová na jednej z predchádzajúcich tlačových konferencií, "Kremnica žije v neistote, či sa tu začne alebo nezačne ťažiť." Mesto by uvítalo riešenie otázky dobývacieho priestoru dvoma spôsobmi. Buď zrušením dobývacieho priestoru, poprípade jeho zmenšením z terajších 12 km2 na 2 km2.

Licenciu na povrchové dobývanie zlata musí banský úrad každé tri roky obnovovať. Totiž ak spoločnosť, na ktorú je dobývací priestor prevedený, do troch rokov nezačne ťažiť, banský úrad jej licenciu odoberie.

Pre 6000 obyvateľov Kremnice situácia v rámci dobývacieho priestoru v praxi znamená, že ak chcú niečo stavať, musia si pýtať povolenie od banského úradu.