Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Kožiarska firma Komas plánuje v Giraltovciach rozšíriť výrobu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Giraltovce 18. septembra (TASR) – Giraltovská kožiarska firma Komas plánuje rozšíriť svoju výrobu. Novú výrobnú halu má podľa konateľa firmy Štefana Kolesára hotovú na 70 percent. Jej rýchlejšie dokončenie však viazne kvôli nedostatku finančných prostriedkov. S podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim (Smer-SD) v utorok rokovalo vedenie firmy o možnostiach financovania projektu.

"Naša spoločnosť bola súčasťou akčných plánov už od roku 2016, kde sme mali záujem o finančnú pomoc v súvislosti s rozšírením kapacít na 25 ľudí. Sľub sme splnili a prijali sme 15 ďalších zamestnancov. Naša spoločnosť začala stavať priemyselný areál v roku 2017. Postavili sme výrobnú halu a radi by sme presťahovali aj výrobu do nových priestorov, kde by sme postupne prijímali a zaškoľovali nových pracovníkov," uviedol pre TASR Kolesár s tým, že v súčasnosti zamestnávajú 75 ľudí.

Podľa Rašiho sa budú snažiť spoločnosti pomôcť z peňazí, ktoré sú určené pre tento najmenej rozvinutý región. "Sú to jednak peniaze z regionálneho príspevku, alebo peniaze z európskych fondov, pretože zamestnáva nielen nezamestnaných Giraltovčanov, ale ponúka prácu aj marginalizovaným komunitám. Plus budeme hľadať možnosti aj z iných rezortov, ktoré by jej vedeli pomôcť, pretože vytvára nové pracovné miesta a modernizuje výrobu," doplnil Raši.

Poukázal na to, že mnohokrát malí alebo strední podnikatelia majú problém s tým, že nevedia, čo všetko môžu získať na podporu svojho podnikania, a potom mnoho ráz investujú vlastné zdroje na úkor rozvíjania výroby a nečerpajú to, čo im ponúka štát.

"Aj preto ich navštevujeme a hovoríme im, kde nájdu všetky informácie na jednom mieste. Sami im aktívne pomáhame zháňať informácie o tom, ktoré ministerstvo, z akého programu alebo z akých fondov im vie pomôcť," skonštatoval Raši.