Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Košická samospráva pri rušení školy v Sečovciach čaká na verdikt súdu

Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR - František Iván

Elokované pracovisko v Sečovciach sa stalo mediálne známe kauzou nehospodárneho nakladania s verejnými zdrojmi, ktoré škola investovala do astronomicky vysokého nájmu v ročnej sume takmer 900.000 eur.

Košice 25. júna (TASR) – Otázkou zrušenia elokovaného pracoviska Spojenej školy Dobšiná v Sečovciach sa bude Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) zaoberať na augustovom zasadaní. Z pondelkového programu rokovania tento bod stiahol predseda KSK Rastislav Trnka. Reagoval tak na nedávne rozhodnutie bratislavského krajského súdu o odkladnom účinku rozhodnutia ministerstva školstva o vyradení daného elokovaného pracoviska zo siete škôl a školských zariadení. Rozhodnutie ministerstva na súde napadla Spojená škola Dobšiná.

KSK môže zrušiť elokované pracovisko až potom, ako bude definitívne vyradené zo siete škôl a školských zariadení. "Z uvedeného dôvodu je potrebné vyčkať na konečný verdikt súdu v tejto veci. Toho času nie je daný právny predpoklad pre zrušenie elokovaného pracoviska. Tým, že sa prerokuje tento bod o dva mesiace neskôr, nestráca sa možnosť zrušenia elokovaného pracoviska k septembru 2018," uviedol Trnka pre novinárov.

Elokované pracovisko v Sečovciach sa stalo mediálne známe kauzou nehospodárneho nakladania s verejnými zdrojmi, ktoré škola investovala do astronomicky vysokého nájmu v ročnej sume takmer 900.000 eur. Zdroje na prenájom mala škola získavať na základe pochybnej diagnostiky z oblasti špeciálnej pedagogiky pri zaraďovaní žiakov do najvyšších kategórií zdravotného znevýhodnenia s najvyšším normatívom. 

Podľa Trnku ide v prípade zrušenia pracoviska o citlivú záležitosť, pričom zjavne "druhá strana" je veľmi dobre právne podkutá. "Nemôžme si dovoliť urobiť nejaký krok vedľa, tak ako to urobilo napríklad ministerstvo školstva, ktoré to rozhodnutie vydalo pravdepodobne v rozpore so zákonom," povedal predseda KSK.

Ministerstvo vyradilo elokované pracovisko zo siete škôl a školských zariadení v decembri 2017. Jediným účastníkom správneho konania bol KSK, ktorý sa voči verdiktu neodvolal. Podľa informácie z ministerstva podala SŠ Dobšiná v apríli správnu žalobu, ktorou sa domáha priznania postavenia účastníka správneho konania o vyradení elokovaného pracoviska zo siete. V tomto súdnom konaní krajský súd rozhodnutím z 31. mája priznal správnej žalobe odkladný účinok, a to až do právoplatnosti rozhodnutia správneho súdu vo veci samej.

"Elokované pracovisko teda dočasne poskytuje výchovno-vzdelávací proces naďalej a ani KSK nemôže rozhodnúť o zrušení elokovaného pracoviska, nakoľko odkladný účinok zaniká právoplatnosťou rozhodnutia správneho súdu vo veci samej," uviedol pre TASR odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

Krajský súd dosiaľ nerozhodol o tom, či Spojená škola mala byť účastníkom správneho konania, pričom podľa rezortu školstva sa v danom súdnom konaní nerieši otázka zákonnosti rozhodnutia o vyradení zo siete. "Aj v prípade, že by súd priznal Spojenej škole postavenie účastníka konania, nemusí to znamenať, že vyradenie elokovaného pracoviska zo siete bolo nezákonné tak, ako to prezentoval predseda KSK," reagovalo ministerstvo. Trnkovo vyjadrenie o pravdepodobnej nezákonnosti rozhodnutia považuje rezort za predčasné a svedčiace o neznalosti problematiky správneho súdnictva.