Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Východoslovenské múzeum sprístupnilo novú expozíciu gotiky

Východoslovenské múzeum. Foto: TASR – František Iván

Návštevníci môžu obdivovať vzácne exponáty a súčasne lomené oblúky vysokých vitrín, pripomínajúce štíhle gotické okná katedrál či podsvietené kovové nosníky, evokujúce chrámové piliere.

Košice 4. februára (TASR) - Východoslovenské múzeum (VSM) v Košiciach, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja (KSK), sprístupnilo v piatok (2. 2.) novú expozíciu s názvom Zaži Gotiku. Dopĺňa už sprístupnené expozície baroka a renesancie. Otvorením novej expozície sa podľa vedúcej propagačného oddelenia VSM Lenky Šafranovej zavŕšilo a skompletizovalo zriadenie umelecko-historickej sekcie na prvom poschodí Historickej účelovej budovy VSM.

Nová expozícia ponúka spojenie histórie, zastúpenej vyše 700-ročnými exponátmi, a súčasného umenia v podobe nápaditých podsvietených nosných konštrukcií, originálnych vitrín či vitráží, evokujúcich prvky gotických katedrál.

"Naším cieľom bolo podnietiť v návštevníkoch úžas podobný tomu, ktorý v nich vzbudzuje monumentálnosť gotických chrámov. Pri vstupe do nich si všímajú nielen nádherný mobiliár či drahocenné liturgické predmety, ale aj samotný priestor, iniciujúci pocit nesmiernosti a nadpozemskej krásy. Rovnakú dôležitosť, akú sme kládli na výber exponátov, ktoré pochádzajú výlučne zo zbierkových fondov VSM, sme preto pripisovali aj vzhľadu a atmosfére výstavných priestorov," vysvetlil riaditeľ VSM Dominik Béreš.

Návštevníci môžu obdivovať vzácne exponáty a súčasne lomené oblúky vysokých vitrín, pripomínajúce štíhle gotické okná katedrál či podsvietené kovové nosníky, evokujúce chrámové piliere.

Projekt novej expozície vo VSM bol finančne podporený z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu a z rozpočtu Košického samosprávneho kraja, v konečnej sume 230.000 eur. Architektonický návrh expozície vytvorili architekti Martin Šešo a Matej Honíšek a jeho realizácia bola v réžii tvorivého tímu z Ústavu technológií a inovácií z Bratislavy.