Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Ústavný súd SR v Košiciach pozýva verejnosť na deň otvorených dverí

Ústavný súd SR, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Súčasťou ponuky je pestrý sprievodný program vrátane hudobných vystúpení.

Košice 26. septembra (TASR) - Zoznámiť sa s činnosťou Ústavného súdu (ÚS) SR sídliaceho v Košiciach a prezrieť si jeho priestory, ktoré sú inak verejnosti neprístupné, môžu návštevníci počas štvrtkového (27.9.) dňa otvorených dverí. Súčasťou ponuky je pestrý sprievodný program vrátane hudobných vystúpení.

Záujemcovia si môžu pozrieť pojednávaciu miestnosť, v ktorej sa uskutočňujú verejné zasadnutia senátov a pléna ÚS, Sieň nezávislosti, v ktorej prebiehajú neverejné zasadnutia, či kanceláriu predsedníčky ÚS. Vyskúšať si môžu talár ústavného sudcu a uvidia aj diela známych umelcov umiestnené v priestoroch súdu.

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) v rámci programu slávnostne uvedie do života novú doplnenú publikáciu Ilustrovaná Ústava Slovenskej republiky, ktorá bude slúžiť ako učebný materiál pre žiakov a študentov základných a stredných škôl. Vyhodnocovať sa budú súťaže o najlepšie slohové práce na tému Spravodlivosť a právo a výtvarné práce na tému Labyrint zákonov. Súčasťou ponuky bude aj otvorenie výstavy výtvarníka Pavla Bratského, tradičné sadenie lipy na nádvorí a vystúpenia Muziky Milana Rendoša, skupiny Silband, Kompromis a ďalších hudobných zoskupení.

ÚS bude prístupný záujemcom od 8.30 h z Mäsiarskej ulice 59, posledný vstup do areálu je o 14.30 a koniec prehliadky o 15.00 h. "Ide v poradí o tretí ročník dňa otvorených dverí. Ústavný súd volil túto formu svojej prezentácie z dôvodu veľkého záujmu širokej verejnosti," uviedla pre TASR predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

Minulý rok prišlo na deň otvorených dverí a Potulky po ÚS SR viac ako 3100 návštevníkov.