Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Košickí žoldnieri dnes v rekonštrukcii roku 1473 odrazia Poliakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Šermiarsko-divadelná akcia je súčasťou osláv Dňa mesta Košice.

Košice 5. mája (TASR) - Stredoveké boje medzi vojskami uhorského a poľského kráľa z roku 1473 dnes sprítomňuje v Košiciach historická rekonštrukcia spolu s poľným táborom. Šarvátka medzi žoldnierskou rotou naverbovanou Košicami a poľskou jednotkou mala dnes generálku o 14.00 h. Premiéra v rekreačnom areáli Anička je o 18.30 h.


Šermiarsko-divadelná akcia je súčasťou osláv Dňa mesta Košice. Do boja sa zapája približne 60 rytierov a pešiakov, delá a iné strelné zbrane, zraneným pomáhajú markytánky.

"Rekonštruujeme obdobie v roku 1473, keď druhým rokom prebieha vojna poľského a uhorského kráľa. V tomto období uhorský kráľ Matej Korvín prechádza do ofenzívy a vytláča poľské jednotky kráľa Vladislava Jagellovského, najmä z východného Slovenska," uviedol k podujatiu pre TASR programový manažér združenia Via Cassa Marián Kapinos.

Košičania v danom období naverbovali žoldniersku rotu, k čomu názorne došlo v piatok (3. mája) na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne vrátane ukážky výcviku. "Žoldnierska rota sa ide stretnúť s ostatnými armádami Korvína a počas presunu ju prepadne poľská jednotka. Podarí sa jej útoku odolať a Poliakov zatlačiť," vysvetlil Kapinos k scéne bojov.

Generálka dnes za pekného počasia prilákala okolo 250 divákov. Do bojov sa zapájajú šermiarske skupiny a skupiny vojenskej histórie z Košíc, Nitry, Popradu, Starej Ľubovne, Prešova, či Brna.

Súčasťou programu pre divákov je návšteva poľného tábora, kde sa zišli účastníci bojov a kde krátky čas žijú v dobových podmienkach a odeve. "Odkladáme tu mobily, spíme na slame, jeme dobové jedlá. Je to naše hobby a výlet do minulosti," priblížil Kapinos.