Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Komárne otvorili zrekonštruované rádiodiagnostické pracovisko

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Náklady na rekonštrukciu a modernizáciu dosiahli takmer 150.000 eur.

Komárno 21. marca (TASR) – Všeobecná nemocnica Komárno v stredu 21. marca oficiálne otvorila zrekonštruované rádiodiagnostické pracovisko. Náklady na rekonštrukciu a modernizáciu dosiahli takmer 150.000 eur. Investícia do zakúpenia nového RTG skiagrafického prístroja predstavuje vyše 117.000 eur. Podľa riaditeľa nemocnice Miroslava Jašku sa celková modernizácia podpíše pod skvalitnenie diagnostiky a zvýšenie bezpečnosti pacienta.

Nový RTG prístroj s dvomi zabudovanými detektormi funguje na princípe priamej digitalizácie. Znamená to, že röntgenové žiarenie je na detektore priamo konvertované na elektrický signál a digitálny obraz vzniká už za niekoľko sekúnd po expozícii. Záznam je veľmi kvalitný, s vysokým rozlíšením a v prípade potreby je možné ho následne upraviť. "Vďaka novému digitálnemu röntgenu sa zníži ožiarenie pacienta a zrýchli sa samotné vyšetrenie, pretože spracovanie RTG obrazu je oveľa rýchlejšie," povedal primár rádiodiagnostického pracoviska Tamás Hollósy.

Obrazovú dokumentáciu z rádiologických vyšetrení archivuje nemocnica v dátovom archíve, kde je kedykoľvek prístupná v nezmenenej kvalite k porovnávaniu nálezov v rôznych časových obdobiach. Zároveň je prístupná aj ostatným užívateľom na jednotlivých oddeleniach či odborných ambulanciách nemocnice. "Pracovisko je súčasťou T3C komunikačného centra, čo umožňuje konzultácie a výmenu obrazovej dokumentácie s ostatnými odbornými zdravotníckymi zariadeniami v rámci celej republiky. Denne vyšetríme na našom pracovisku 90 až 100 pacientov, mesačne okolo 2500 pacientov," skonštatoval Hollósy.

Všeobecná nemocnica Komárno, ktorú prevádzkuje nezisková organizácie Forlife, manažérsky riadená spoločnosťou Agel SK, poskytuje liečebno-preventívnu starostlivosť pre takmer 103.000 obyvateľov spádového územia okresu Komárno. Zdravotnícke zariadenie zabezpečuje starostlivosť o pacientov na 11 lôžkových oddeleniach, troch jednotkách intenzívnej starostlivosti, v 23 ambulanciách a desiatich oddeleniach spoločných liečebných a vyšetrovacích zložiek.