Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

V obci Košovce odštartoval projekt vzdelávania o procese zálohovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Podľa starostky Kočoviec Moniky Kopúnovej si uvedomujú aj v malej obci spoločenskú zodpovednosť a potrebu vzdelávania mládeže v oblasti ochrany životného prostredia.

Kočovce 30. apríla (TASR) - Vzdelávať mladú generáciu o procese zálohovania a jeho pozitívnom vplyve na životné prostredie je hlavným cieľom projektu neziskovej organizácie Správca zálohového systému. Prvú zo série exkurzií absolvovali v utorok žiaci základnej školy v obci Kočovce v okrese Nové Mesto nad Váhom v triediacom centre v Kočovciach. Informoval o tom generálny riaditeľ neziskovej organizácie Marián Áč.

Za kľúčové považuje realizovať, aby bol systém zálohovania úspešný, aby bola zabezpečená jeho udržateľnosť a aby prispieval k šíreniu povedomia o jeho význame a vplyve na ochranu životného prostredia najmä medzi mladou generáciou.

"Musíme byť kreatívni v oblasti informovania verejnosti o zálohovaní a jeho význame. Rovnako musíme zintenzívniť aktivity smerujúce k vzdelávaniu detí, mládeže a študentov univerzít. Sme presvedčení, že na tak komplexnom systéme, akým zálohovanie a k nemu pridružené procesy sú, dokážeme mladej generácii na praktických príkladoch vysvetliť význam separovania odpadov a recyklácie," informoval Áč s tým, že exkurzií bude počas celého roka na Slovensku 24.

Podľa starostky Kočoviec Moniky Kopúnovej si uvedomujú aj v malej obci spoločenskú zodpovednosť a potrebu vzdelávania mládeže v oblasti ochrany životného prostredia. "Aj vďaka nášmu Environcentru, ktoré sme v Kočovciach nedávno otvorili, budeme radi, ak sa naša obec stane miestom osvety a dvere budeme môcť otvoriť mládeži aj z ostatných regiónov Slovenska," zdôraznila starostka.

Systém zálohovania plastových fliaš a plechoviek funguje na Slovensku od roku 2022, podľa Áča sa odvtedy vyzbierali viac ako dve miliardy vratných obalov. V minulom roku zrecyklovali 90 percent obalov umiestnených na trhu.

"Na Slovensku máme aktuálne viac ako 3300 odberných miest a šesť medziskladov. Máme viac ako 130 zamestnancov, z nich asi 100 pracuje vo výrobe. Zariadenia, ktoré zbierajú obaly, sú vo vlastníctve obchodníkov, ktorí sú v zmysle zákona povinní sa o zálohomaty starať," uzavrel Áč.