Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V obci Klenovec si uctili pamiatku Vladimíra Mináča aj účastníkov SNP

10. augusta 1922 sa narodil v Klenovci spisovateľ, literárny kritik, redaktor, filmový scenárista, esejista a publicista VLADIMÍR MINÁČ. Foto: TASR/Magda Borodáčová

Prozaik, esejista, filmový scenárista, publicista, kultúrny a politický činiteľ Vladimír Mináč sa aktívne zapojil do povstaleckých bojov.

Klenovec 4. septembra (TASR) - Výročie nedožitých 90. narodenín spisovateľa a publicistu Vladimíra Mináča (10.8.1922) si pripomenuli dnes v jeho rodnom Klenovci. Ako pre TASR povedala starostka obce Zlata Kaštanová, okrem konferencie o jeho živote a diele si uctili aj pamiatku bojov počas Slovenského národného povstania (SNP).

Prozaik, esejista, filmový scenárista, publicista, kultúrny a politický činiteľ Vladimír Mináč sa aktívne zapojil do povstaleckých bojov.

Mináča koncom roku 1944 zatkli a väznenie prežil v koncentračnom tábore v Mauthausene a neskôr v Dachau. Do Klenovca prišiel dnes na spomienkovú slávnosť jeho syn. "Na konferencii o Vladimírovi Mináčovi zaznelo viacero myšlienok, medzi ktorými zarezonovali najmä tie z jeho posledných verejných vystúpení. Ako predseda Matice slovenskej vtedy varoval pred unáhlenou snahou o európsku integráciu. Obával sa, že pre menšie štáty, ako je Slovensko, to nemusí byť prospešné.

Hovorilo sa však aj o období na prelome rokov 1988-1989. Vtedy ho mnohí označovali za zradcu. Bol totiž členom Ústredného výboru KSČ a po roku 1970 bol jednou z intelektuálnych opôr takzvanej normalizácie. Napriek výhradám odporcov je významnou súčasťou našich dejín a kultúry, ktorú obohatil svojím bohatým literárnym dielom,"
povedala Kaštanová.

Účastníci slávnosti si prezreli aj Pamätnú izbu Vladimíra Mináča. Obec ju zriadila v miestnej základnej škole, ktorá po spisovateľovi nesie meno.