Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Kaviareň s mentálne postihnutými zamestnancami oslávila 1.narodeniny

Chránené pracovisko kaviareň Libresso a Antikvariát Pod Vŕškom Foto: TASR/Henrich Mišovič

Mentálne postihnutí ľudia pracujú v nitrianskej kaviarni veľmi radi a počas prvého roku fungovania Libressa nevymeškali ani jeden pracovný deň.

Nitra 6. júna (TASR) – Chránené pracovisko kaviareň Libresso a Antikvariát Pod Vŕškom, ktoré dáva pracovné príležitosti zdravotne postihnutým, oslavuje prvé narodeniny. Podľa slov spolumajiteľky Libressa Madleny Rjabininovej bola za vznikom pracoviska snaha vytvoriť priestor, v ktorom by sa mohli rúcať bariéry medzi ľuďmi s psychiatrickou diagnózou, s mentálnym postihom a zdravými ľuďmi. "Chránenú dielňu sme sa rozhodli zriadiť pre to, že sme poznali potreby ľudí, ktorí majú psychiatrické ochorenie, alebo mentálny postih a vedeli sme, že oni majú na trhu práce veľmi ťažké uplatnenie. A keďže ja som psychoterapeut, tak sa nebojím zamestnávať ľudí, ktorí majú takýto postih a po roku môžem povedať, že je to naozaj také naplnenie sna," hovorí Rjabininová. Ako pripomenula, mentálne postihnutí ľudia pracujú v kaviarni veľmi radi a počas prvého roku fungovania Libressa nevymeškali ani jeden pracovný deň.

Prevádzkovanie kaviarne ako chráneného pracoviska podľa Rjabininovej nie je jednoduché. Na byrokraciu spojenú so zriadením dielne, ani na ekonomickú ziskovosť sa však pri takomto projekte pozerať nedá. "Máme tu zamestnaných štyroch ľudí, hoci na prevádzku by stačili aj dvaja. Možno, keby som hľadela na nejaké cash flow, alebo na nejaké iné nástroje, ktoré merajú zdravie firmy z takého ekonomického hľadiska, tak by to neboli najlepšie čísla. Ale ak by som to merala z pohľadu iných štatistík a iných nástrojov, ktoré možno ani nie sú také pragmatické, tak to je veľmi úspešný projekt," zhodnotila Rjabininová rok fungovania kaviarne Libresso a Antikvariát Pod Vŕškom.

Ako zdôraznila, dôležité je, že sa podarilo zamestnať ľudí, ktorí by si inak prácu hľadali iba veľmi ťažko. Väčšina hostí kaviarne si pri tom vôbec nevšimne, že ich obsluhujú ľudia s mentálnym postihnutím. Podľa Rjabininovej zatiaľ kaviareň stále nemá spracovaný spôsob ako zákazníkov informovať o zdravotnom postihnutí personálu bez toho, aby pri tom svojich zamestnancov nejako nevhodne "neonálepkovali". "Ešte som neprišla na to, ako sa to dá, takže to nerobím. Niektorí ľudia vedia, do akej kaviarne idú, niektorí nevedia. Na začiatku sa stalo, že prišiel zákazník a chcel náš personál vyskúšať, tak sa spýtal, aký druh kávy predávajú. Dostal odpoveď, že dobrú," hovorí s úsmevom Rjabininová.

Súčasťou prvých narodenín chráneného pracoviska je aj otvorenie netradičnej terasy, ktorá bude okrem posedenia uprostred zelene ponúkať viaceré kultúrne podujatia počas celého leta.