Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Kauza nebankovky Družstva vzájomnej pomoci sa vracia na súd v Pezinku

Ilustračné foto Foto: TASR

Takmer výlučne podmienečné tresty ŠTS uložil 7. júna 2011 obžalovaným v kauze DVP. Súd uznal vinu len u piatich z pôvodne 15 obžalovaných.

Bratislava 1. februára (TASR) - Kauza nebankovky Družstva vzájomnej pomoci (DVP) sa opätovne vracia na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS), ktorý obžalovaným udelil tresty už v júni 2011.

Rozhodol o tom Najvyšší súd SR (NS) záverom minulého roka, pričom rozhodnutie uznesenia zatiaľ ešte nie je vyhotovené. TASR to potvrdil Tlačový a informačný odbor NS. "Rozhodnutie NS akceptujeme," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Dodala, že po vrátení spisového materiálu a naštudovaní rozhodnutia začne súd v Pezinku opätovne konať a vo veci rozhodne.

Takmer výlučne podmienečné tresty ŠTS uložil 7. júna 2011 obžalovaným v kauze DVP. Súd uznal vinu len u piatich z pôvodne 15 obžalovaných. Tí mali v rozpore so zákonom v rokoch 1999 až 2001 poskytovať úvery vo výške spolu 171 miliónov korún. Bývalého regionálneho poslanca Karola J. súd odsúdil na dva roky s podmienečným odkladom na štyri roky, Richard S. obišiel s rovnakým trestom, Dušan R. dostal 18-mesačný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na tri roky a Miroslav V. obišiel s ročným trestom väzenia, ktorý sa mu podmienečné odkladá na dva roky. Súd ich uznal za vinných z trestného činu neoprávneného podnikania.

Trojročný nepodmienečný trest dostal len Ján Zarecký. Bol mu však uložený súhrnný trest, pretože bol na nitrianskom súde odsúdený za vyhrážanie sa podnikateľovi. ŠTS ho uznal za vinného z neoprávneného podnikania a podvodu. Súd mu udelil aj peňažný trest 10.000 eur. V januári 2011 bol Ján Z. na bratislavskom Krajskom súde uznaný za vinného z hrubého nátlaku a odsúdený na päť rokov spolu s ďalšími mužmi, vrátane dvoch bývalých kukláčov. Tresty potvrdil následne aj NS SR.

V ďalších skutkoch, podľa ktorých mali klienti DVP prísť o milióny korún, boli obžalovaní oslobodení. Súd konštatoval, že nebolo dokázané, že sa stali skutky, pre ktoré boli stíhaní.