Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Kandidát na primátora Košíc V. Novotný chce participatívny program

Na snímke kandidát na post primátora mesta Košice Viliam Novotný v Košiciach 7. septembra 2022. Foto: TASR - František Iván

Medzi základné volebné priority zaradil aj zvýšenie kompetencií mestských častí (MČ). Venovať sa chce tiež klimatickej zmene.

Košice 7. septembra (TASR) - Viliam Novotný chce ako kandidát na primátora Košíc v jesenných komunálnych voľbách tvoriť svoj volebný program najmä spolu s obyvateľmi. Uviedol to na svojej stredajšej tlačovej konferencii. Zároveň spolu s ďalšími 24 kandidátmi na mestských poslancov predstavil priority, ktorým sa chcú venovať.

"Chceme lepšie sociálne služby a viac kapacít v zariadeniach pre seniorov, stop bilbordom a vizuálnemu šumu, chceme postupne zavádzať bezplatnú mestskú hromadnú dopravu pre Košičanov s trvalým v našom meste a sľubujeme, že nebudeme zvyšovať miestne dane a poplatky," uviedol. Medzi základné volebné priority zaradil aj zvýšenie kompetencií mestských častí (MČ). Venovať sa chce tiež klimatickej zmene.

Tvrdí, že pripravujú koncepciu riešení so zreteľom na reálne uskutočnenie z hľadiska možností mesta, pričom majú pripravené riešenia pre viaceré témy, ako napríklad bezdomovci, neprispôsobiví občania, dopravné zápchy na hlavných ťahoch, nedokončené cyklotrasy, oddychové či šedé zóny. Deklaroval tiež, že vzhľadom na boj proti bilbordom ich v rámci svojej kampane nebudú využívať.

Novotný je lekár a predseda strany Šanca, v minulosti bol tiež poslancom Národnej rady SR. Kandiduje za strany Spolu, Demokratická strana, Šanca a ODS – Občianski demokrati Slovenska). Okrem funkcie primátora a mestského poslanca sa v jesenných voľbách bude uchádzať aj o post poslanca Košického samosprávneho kraja. Novotný kandidoval na primátora aj v roku 2018, získal deväť percent hlasov.

O post primátora Košíc sa v nadchádzajúcich voľbách uchádza celkovo osem kandidátov. Okrem Novotného sú nimi aj Jaroslav Džunko (Strana moderného Slovenska), Jozef Karabin, Miloslav Klíma, Monika Kováčová a Štefan Lasky (všetci štyria nezávislí), ďalej Milan Lesňák (Za ľudí) a Jaroslav Polaček (KDH, SaS, Sme rodina, Aliancia, NOVA, SRK, Dobrá voľba a Umiernení a OĽANO).