Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Jezuiti pripravujú už šiesty benefičný koncert Spev pre Afriku

Jezuitský kostol Najsvätejšieho spasiteľa v centre Bratislavy. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výnos z tohtoročného koncertu je určený na podporu vzdelávania sirôt, ktoré kvôli AIDS prišli o rodičov. Uskutoční sa 25. novembra v Kostole Najsvätejšieho Spasiteľa v centre Bratislavy.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Benefičný koncert s názvom Spev pre Afriku sa už po šiesty raz bude konať v jezuitskom Kostole Najsvätejšieho Spasiteľa v centre Bratislavy. Pripravujú ho jezuiti v spolupráci so zborom Chorus Salvatoris. Koncert sa uskutoční v nedeľu 25. novembra 2012 o 19.30 h.

Na koncerte budú účinkovať spevácke zbory Magis, Chorus Salvatoris a Technik ako i komorný súbor Collegium Musicum Salvatoris. Čestným hosťom večera bude aj generálny predstavený Spoločnosti Ježišovej páter Adolfo Nicolás. Koncert v priamom prenose odvysiela kresťanské rádio Lumen.

Predchádzajúcich päť benefičných koncertov Spev pre Afriku už pomohlo zabezpečiť prostriedky na rôzne potreby prevádzky Centra nádeje Loyola v africkom štáte Togo. Výnos z tohtoročného koncertu Spev pre Afriku je určený na podporu vzdelávania sirôt, ktoré kvôli AIDS prišli o rodičov. Tak ako po minulé roky získané peniaze poukážu spomenutému zariadeniu v Togu.

O africké siroty sa často nemá kto postarať

Centrum nádeje Loyola je zariadenie, ktorého cieľom je pomáhať ľuďom postihnutým HIV/AIDS. Nepriamymi obeťami tejto choroby v subsaharskej Afrike je 14,8 milióna detí, ktorým toto ochorenie vzalo rodičov. Tieto deti nielenže smútia za rodičmi a majú hlboké psychické a emočné jazvy, ale často čelia krutému odmietnutiu a nemá sa kto o ne postarať. Tragické je tiež to, že majú oveľa menšiu možnosť chodiť do školy než iné deti hlavne z dôvodu absolútnej chudoby. Najhoršie sú na tom dievčatá, na ktoré najviac padá bremeno starostlivosti o chorých rodičov alebo súrodencov. Deti chodia do školy neskoro, často chýbajú, alebo tam nechodia vôbec.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Pomáhať deťom je prioritou

Pomáhať sirotám a ohrozeným deťom je preto pre Africkú jezuitskú AIDS sieť (African Jesuit AIDS Network - AJAN) naliehavou prioritou.

Okrem finančného príspevku na koncerte môžu záujemcovia prispieť na vzdelávanie sirôt aj zaslaním finančných prostriedkov na účet v ČSOB - 4016487894/7500.

Zapojenie slovenskej rehole Spoločnosti Ježišovej (jezuitov) do projektu je zárukou, že všetky peniaze určené na pomoc skutočne nájdu svojho adresáta, informovala Zuzana Smékalová zo zboru Chorus Salvatoris.