Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Tatrách zahynul poľský horolezec, na Straníku spadol paraglajdista

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Privolaní záchranári našli pod skalami už len bezvládne telo 57-ročného horolezca.


Vysoké Tatry 28. augusta (TASR) – Poľský horolezec zahynul dnes vo Vysokých Tatrách následkom pádu kamennej lavíny spod Východného Mengusovského štítu. Privolaní záchranári našli pod skalami už len bezvládne telo 57-ročného muža, ktorý utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS).



Oznámenie o páde kamennej lavíny v priestore, v ktorom sa mal nachádzať horolezec, dostali záchranári v poludňajších hodinách. Do oblasti odišli psovod a záchranár HZS z oblastného strediska Vysoké Tatry a o súčinnosť bola požiadaná aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS). Tá v žľabe lokalizovala osobu zakliesnenú pod skalami.

"Na miesto nehody bol spustený lekár VZZS a záchranár HZS, ktorého leteckí záchranári vyzdvihli z heliportu v Starom Smokovci. Spoločnými silami sa im podarilo vytiahnuť spod skál muža poľskej národnosti. Žiaľ, 57–ročný horolezec utrpel zranenia nezlučiteľné so životom," uviedla HZS.

Telesné pozostatky nebohého odovzdali príslušníkom polície a obhliadajúcemu lekárovi.

Na vrchu Straník utrpel paraglajdista po páde zranenie

Žilinskí hasiči pomáhali dnes popoludní pri páde paraglajdistu na vrchu Straník. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/Dušan Hein


"Hasiči sa dostali peši cez ťažko prístupný terén k miestu nehody a vyslobodili zranenú osobu z konárov stromu. Pod dohľadom lekára ju potom na nosidlách zniesli z vrchu, odkiaľ ju vrtuľníkom previezli do nemocnice," uviedla.

Horskí záchranári pomáhali v Nízkych Tatrách zranenému mužovi

Pomoc horských záchranárov potreboval dnes dopoludnia 30-ročný slovenský turista so zranenou nohou. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke.

Zranený muž sa podľa HZS nachádzal na turistickom chodníku medzi Štefánikovou chatou a Kosodrevinou. "Záchranári mu poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie. Na Bielej púti ho prevzala privolaná posádka Rýchlej zdravotnej pomoci," informuje HZS.