Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Hvezdáreň v Hurbanove upozorní na problém svetelného znečistenia

Na snímke historická budova hvezdárne v Hurbanove 13. decembra 2020. Foto: EASYFOTO TASR - Ladislav Vallach

Cieľom súťaže je osveta v oblasti problematiky svetelného znečistenia a propagácia správneho svietenia.

Hurbanovo 21. februára (TASR) - Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove vyhlásila 14. ročník medzinárodnej fotografickej súťaže Svieťme si na cestu...nie na hviezdy. Zameraná je na problematiku svetelného znečistenia, informovala hvezdáreň. Uzávierka súťaže je 5. novembra.

Cieľom súťaže je osveta v oblasti problematiky svetelného znečistenia a propagácia správneho svietenia. Organizátori chcú aj týmto spôsobom upozorniť na vážny environmentálny problém súčasnej civilizácie. Fotografie budú použité pri propagácii nutnosti zachovania nočného životného prostredia, uviedla hvezdáreň. Súťaž organizuje v spolupráci so Slovenským zväzom astronómov a Slovenskou astronomickou spoločnosťou pri Slovenskej akadémii vied.

Záujemcovia budú súťažiť v troch kategóriách. Prvá, ako rozhodne nesvietiť, zahŕňa snímky zachytávajúce nesprávne svietenie. Patrí sem nevhodné nasvietenie budov, komunikácií, reklamných plôch. Druhá kategória, správne svetlo, obsiahne snímky správneho osvetlenia, ktoré svieti tam, kam má, neoslňuje a je šetrné k nočnému životnému prostrediu. Tretia kategória, variácie na tému svetlo a tma, je otvorenou kategóriou. V prvej a druhej kategórii nie sú dovolené fotomontáže.

Do súťaže sa môžu zapojiť súťažiaci bez obmedzenia veku a štátnej príslušnosti. Fotografiu môže poslať len autor snímky. Maximálny počet je päť prác v jednej kategórii. Za súťažnú prácu sa považujú jednotlivé snímky alebo seriál, ktorý môže mať najviac päť snímok.