Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Hrad Krásna Hôrka je po požiari opäť pripojený do elektrickej siete

Požiarom zničený hrad Krásna Hôrka prechádza rekonštrukciou. Foto: TASR/František Iván

V rekordne krátkom čase sa tak podarilo obnoviť prípojku nízkeho napätia, z ktorej bol hrad Krásna Hôrka zásobovaný predtým, ako bola pri požiari zničená.

Krásna Hôrka 3. júla (TASR) – Zvuk elektronického výstražného zariadenia dnes krátko po 14.00 hod zvestoval, že hrad Krásna Hôrka je po marcovom zničujúcom požiari opäť plne zásobovaný elektrinou.

V rekordne krátkom čase sa tak podarilo obnoviť prípojku nízkeho napätia, z ktorej bol hrad Krásna Hôrka zásobovaný predtým, ako bola pri požiari zničená.

Hrad bol po požiari dočasne napojený na benzínový generátor, ktorý zapožičal Obecný úrad v Krásnohorskom Podhradí. Ten bol pre hrad núdzovým riešením, ktoré bolo okrem iného finančne náročné. „Vďaka promptnej pomoci zo strany Skupiny VSE sa veľmi rýchlo môžeme vrátiť k štandardnému režimu prevádzky na hrade,“ povedal počas odovzdania prípojky riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Rastislav Púdelka.

Zdôraznil, že opätovné pripojenie hradu do distribučnej sústavy umožní osvetlenie hradu, zvýši sa kvalita jeho zabezpečenia novým zapojením monitorovacieho systému a výrazne sa uľahčia aj práce na obnove hradu. „SNM je najväčšia kultúrna inštitúcia na Slovensku a nedovolíme si opomenúť žiadne zákony a predpisy. Možno aj preto nie je možné, aby práce na obnove postupovali rýchlejšie,“ dodal Púdelka.

Novú prípojku na hrad sa podarilo vybudovať za niekoľko týždňov aj napriek náročnému terénu na hradnom kopci. Na rozdiel od pôvodnej prípojky vedenej vzduchom, je táto nová uložená v zemi. Na najbližšie desiatky rokov je teda pripravená bezpečná a plynulá dodávka elektriny na hrad. „Hneď po požiari sme ponúkli hradu pomoc. Boli sme pripravení dať peniaze a zamestnanci chceli dobrovoľnícky pomáhať. Keďže však pre hrad bola existenčne nevyhnutná nová prípojka, uvoľnili sme technické a personálne kapacity práve na túto akciu,“ vysvetlil spôsob, ktorým sa VSE zapojila do obnovy požiarom zničeného hradu, jej predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Thomas Jan Hejcman. Vzápätí odovzdal riaditeľovi SNM symbolický šek 65.000 eur. Táto suma predstavovala náklady na vybudovanie novej prípojky a je najväčším nepeňažným darom v prospech hradu Krásna Hôrka.

Na hrad bol zavedený aktívny bleskozvod, ktorý zabráni ohrozeniu životov pracovníkov vykonávajúcich opravu hradu. „Projektová dokumentácia na obnovu striech hradu už je hotová. Nové strechy budú vyhotovené ako repliky zhoreného krovu a krytinou bude pálená viedenská škridla. Strecha na Hornom hrade bude dodatočne určená na základe výsledkov pamiatkového výskumu,“ doplnil ďalšie informácie Púdelka.

V júli by sa malo ešte uskutočniť vyhodnotenie verejného obstarávania na dodávateľa prác, na dodávku umelecko-historického pamiatkového výskumu častí objektu a stavebného technického dozoru, ďalej príprava hradu pre prijatie firiem, ktoré by začali so stavebnými prácami – opravou korún múrov. Táto príprava spočíva v zabezpečení rozvodu elektrického staveniskového prúdu, ako aj staveniskovej úžitkovej vody.

Aktuálny stav účtu zbierky na obnovu hradu Krásna Hôrka je 104.371 eur, prispievatelia sú väčšinou fyzické osoby, ale aj občianske združenia, zväzy, neziskové organizácie a súkromné firmy.