Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na hrade Beckov sa budú opravovať gotické okná

Hrad Beckov Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Z príspevku ministerstva kultúry sa realizujú práce na reštaurátorskom výskume hradnej kaplnky, ktorý sa týka hlavne troch gotických okien.

Beckov 15. septembra (TASR) – Zásadnú zmenu v rozvoji cestovného ruchu v Beckove priniesol v roku 2010 nenávratný finančný príspevok z eurofondov a štátneho rozpočtu vo výške viac ako 2,34 milióna eur na obnovu unikátneho hradu Beckov. V tomto roku obec, ako vlastník hradu, dostala od Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom dotáciu 20.000 eur. Informovala koordinátorka projektov obce Beckov Marika Jurčacková.

"Z príspevku ministerstva sa realizujú práce na reštaurátorskom výskume hradnej kaplnky, ktorý sa týka hlavne troch gotických okien. Na základe výskumu bude spracovaný návrh na reštaurovanie gotických okien aj okien a vchodu na čelnej fasáde. Plánuje sa aj ich čiastočná oprava - čiastočné doplnenie ostenia, resp. materiálové zabezpečenie rekonštrukcie. V kaplnke sú zachované torzá malieb a omietok, ktoré sa zafixujú,"
priblížila Jurčacková s tým, že z obecnej pokladnice išlo na projekt ďalších 4000 eur.

Ako dodala, momentálne pokračujú s čistením kamenných múrov od cementovej malty, ktoré sa začalo v minulom roku v rámci projektu podporeného z rovnakých zdrojov. Tak isto sa pokračuje s výstavbou spevnených plôch a statickým zabezpečením vybraných objektov. Pracuje sa na sprístupnení studne v dolnej časti hradu, ktorá je v súčasnosti prístupná len pre telesne zdatných návštevníkov. Postupne sa obnovujú a dopĺňajú všetky drevené konštrukcie – mostíky, lávky a schody.

Obec sa a stala súčasťou Národného projektu Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. "Projekt sa začal v júni 2013. V súčasnej dobe pracuje na hrade osem pracovníkov z evidencie nezamestnaných financovaných na základe dohody o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z ÚPSVaR Nové Mesto nad Váhom, s ktorými obec uzatvorila pracovnú zmluvu na šesť mesiacov do 30. novembra tohto roku," doplnila Jurčacková.

Vďaka financiám z eurofondov v roku 2010 sa z dolného nádvoria hradu stalo Muzeálne nádvorie, ktoré umožňuje prezentáciu rôznych foriem historických artefaktov, aj rôznych iných kultúrnych aktivít ako divadlá, kino i koncerty. "V súčasnej dobe sa obec sústreďuje na získanie finančných prostriedkov na horný hrad, ktoré by okrem statického zabezpečenia mali opäť slúžiť na vytvorenie priestoru pre oddych v zaujímavom prostredí, aj pre kultúrne vyžitie návštevníkov," uzavrela Jurčacková.