Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hasiči z Trenčianskeho kraja získali protipovodňové vozíky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa ministerky D. Sakovej dodnes odovzdali DHZ približne 1000 vozíkov, zvyšných okolo 120 chcú odovzdať do konca októbra. Projekt je financovaný zo štátneho rozpočtu.

Trenčín 19. októbra (TASR) – Zástupcom 115 dobrovoľných hasičských zborov (DHZ) z Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) odovzdala v piatok ministerka vnútra Denisa Saková protipovodňové vozíky. Sú súčasťou balíka 1120 prvozásahových protipovodňových vozíkov, ktoré rezort vnútra rozdeľuje dobrovoľným hasičom po celom Slovensku.

Podľa ministerky dodnes odovzdali DHZ približne 1000 vozíkov, zvyšných okolo 120 chcú odovzdať do konca októbra. Projekt je financovaný zo štátneho rozpočtu. "Príves je vybavený technickou podporou na odstraňovanie následkov povodní. Sú tam rôzne čerpadlá, hadice a nástroje potrebné pri odstraňovaní následkov záplav," priblížila Saková.

Ako dodala, od roku 2012 sa dobrovoľným hasičom na Slovensku rozdalo minimálne 1000 automobilov, repasovali sa staršie automobily, rezort ich podporuje finančne a prispieva sumou 30.000 eur na rekonštrukciu hasičských staníc.

"Aj týmto spôsobom chceme dobrovoľné hasičstvo zdvihnúť zo zeme, pretože dobrovoľných hasičov je na Slovensku približne 300.000 a 60.000 je pripravených hneď k zásahu. Napríklad po júnovej smršti na západnom Slovensku pomáhalo v Bratislavskom a Trnavskom kraji približne 15.000 dobrovoľných hasičov. Je to pomoc nielen pre občanov, ale aj pre profesionálnych hasičov, ktorým držia v druhej línii chrbát a sú neuveriteľnou oporou," zdôraznila ministerka.

Ako TASR informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Igor Šenitko, v prvej etape dostalo protipovodňové vozíky 89 dobrovoľných hasičských zborov, financované boli v rámci programu Aktívne protipovodňové opatrenia. "Dnes sme odovzdali 115 protipovodňových vozíkov, takže ich už má 80 percent miest a obcí Trenčianskeho kraja," doplnil krajský riaditeľ s tým, že cena jedného vozíka je viac ako 10.000 eur.