Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Medická záhrada rozvoniava, začal sa Gurmán Fest Bratislava

Foto: TASR/Martin Baumann

Na gurmánov čaká historická i britská kuchyňa, tradičná japonská Miso soup, ale aj argentínska kuchyňa.

Bratislava 7. júna (TASR) - Bratislavská Medická záhrada sa zmenila na svet gastronomických špecialít. Začal sa tam 5. ročník Gurmán Festu Bratislava (GFB), na ktorom sa do nedele predstavia najlepšie reštaurácie a hotely, vychýrení domáci i zahraniční kuchári, barmani, baristi, someliéri či cukrári.

Na gurmánov čaká historická i britská kuchyňa, sushi v rôznych variáciách, grilovaná špargľa a kalamáre, tuniakové carpaccio, kačacie a kuracie prsičká, tradičná japonská Miso soup, ale aj argentínska kuchyňa - klobásky chorizo a salchicha, kuracie, šampiňónové a hovädzie empanády, hovädzie hamburgery či entrecote steak z vysokej roštenky.

"Návštevníci festivalu si môžu posedieť aj vo festivalovej kaviarni. Kávu v nej môžu nielen piť, ale aj sa naučiť, ako ju správne pripravovať a servírovať," upozorňuje riaditeľ GFB Radoslav Nackin. Svoje kuchárske umenie predvádzajú v Medickej záhrade najlepší kuchári, ktorí nielen varia, ale o svojich delikatesách aj niečo prezrádzajú. Platí to aj pre držiteľa ocenenia Kuchár roka Mariána Fila. Súčasťou prvého festivalového dňa je i slávnostný galavečer Gurmán Award, počas ktorého organizátori vyhlásia najlepších kuchárov a someliérov a rozdelia zlaté vidličky pre víťazné reštaurácie.

V sobotu (8. 6.) ukáže svoje umenie španielsky michelinový šéfkuchár Josean Alija. Predvedú sa aj variace celebrity a novinári, ktorí budú piecť palacinky Crepes d'Or. V ďalšom stánku budú piecť torty a netradične ich zdobiť dámy, mamy a staré mamy. Organizátori nezabudli ani na detských divákov. Ambíciu zaujať ich má detská škola varenia pod kuchárskou taktovkou najmladšej autorky kuchárskych kníh na Slovensku, 18-ročnej Heleny Kramárovej. Dospelí si môžu vyskúšať zručnosti v škole karvingu alebo zavítať na farmársky ovocný a zeleninový trh. Tohtoročnou novinkou GFB je slávnostný galavečer s názvom Gurmánsky večer Erica Martina a Martina Korbeliča, ktorí približne pre 60 návštevníkov pripravia špeciálne degustačné šesťchodové menu.

Záverečný deň gurmánskych hodov bude opäť patriť michelinovi z Belgicka Ericovi Martinovi a predstaví sa aj šéfkuchár Gabriel Kocák. Popoludní si svoje kuchárske umenie vyskúšajú i starostovia bratislavských mestských častí na Starostovskej džemovačke, v ktorej sa ukáže, kto uvarí najlepší džem.

Tradičné špeciality regiónov Slovenska nájdu kulinárski nadšenci v stane Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR), ktorá v spolupráci so Slovenských zväzom kuchárov a cukrárov pripravila prierez všetkých krajov. V ponuke nechýbajú slovenské syry, oplátky, domáca štrúdľa či luxusné pralinky. Zvedavé jazýčky môžu ochutnať aj jedlá mexickej, španielskej, tuniskej, francúzskej, thajskej či dokonca peruánskej kuchyne.