Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Regióny

GMM vystavuje dobové fotografie z výstavby pamätníka padlých vojakov

Gemersko-malohontské múzeum (GMM), založené v roku 1882, je piate najstaršie múzeum na Slovensku. Foto: TASR - Branislav Caban

Fotografie zo stavania pamätníka budú pre verejnosť vystavené do 30. novembra. Verejnosti sú prístupné v priestoroch stálej vlastivednej expozície múzea.

Rimavská Sobota 7. novembra (TASR) – Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote vystavuje súbor archívnych fotografií z výstavby pamätníka padlých vojakov 1. svetovej vojny od sochára Jenőa Mátrai-Makovitsa, ktorý sa nachádza na Hlavnom námestí. Ako TASR informovala historička GMM Éva Kerényi, múzeum fotografie vystavuje v súvislosti s 80. výročím odhalenia pamätníka.

Pamätník na Hlavnom námestí pripomína padlých vojakov z Rimavskej Soboty, zámer jeho výstavby vznikol po pripojení mesta k Maďarskému kráľovstvu po Viedenskej arbitráži v roku 1938.

"Pre svoje rodné mesto, ktoré opäť získalo štatút župného mesta, vytvoril náčrty pamätníka miestny maliar a sochár Jenő Mátrai-Makovits. Medzi jeho sadrovými návrhmi, ktoré sú dnes súčasťou zbierkového fondu história umenia GMM, bol nakoniec zrealizovaný skromný pamätník s bielou mramorovou doskou, ktorý stojí dodnes," priblížila Kerényi.

Pamätník je označený menami 119 padlých rimavskosobotských vojakov a odhalený bol 10. novembra 1942. Jeho výstavba sa odkladala tri roky, pretože travertínové kamene boli prevezené zo Spišskej Novej Vsi a Spišského Podhradia, ktoré boli v tom čase súčasťou Slovenskej republiky.

"Pamätník, postavený pred rímskokatolíckym kostolom a odhalený v rámci pompéznej ceremónie, pôvodne obsahoval aj meno Istvána Horthyho, syna guvernéra Maďarského kráľovstva, ktorý zahynul pri tragickej leteckej havárii. Meno bolo z pamätníka odstránené po vzniku Československa v roku 1945," dodala Kerényi.

Fotografie zo stavania pamätníka budú pre verejnosť vystavené do 30. novembra. Verejnosti sú prístupné v priestoroch stálej vlastivednej expozície múzea.