Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Galéria mladých v Nitre predstaví tvorbu Romana Gajdoša

V priestoroch Galérie mladých sprístupní výstavu Zadná projekcia.

Nitra 9. mája (TASR) – Nitrianska galéria predstaví výstavný projekt mladého konceptuálneho maliara Romana Gajdoša. V priestoroch Galérie mladých sprístupní výstavu Zadná projekcia.

Ako pripomína kurátor výstavy Miroslav Zajac, jej nosnou myšlienkou bude práve efekt zadnej projekcie využívaný vo filmovom priemysle. "Týmto pojmom sa zvykne označovať postup, počas ktorého je na modrom alebo zelenom pozadí snímaná zväčša figurálna akcia a samotné pozadie je následne nahradené digitálnym obrazom. V cykle vystavených malieb s rovnakým názvom sa pre umelca stal tento postprodukčný postup kľúčovou metaforou, nosným pilierom obrazového myslenia," vysvetľuje Zajac.

Maliar Roman Gajdoš sa pri skladaní obrazov pohráva s možnosťami divákovho nazerania na obraz, jeho skladbou, informáciou a možnosťami interpretácie v mysli vnímateľa.

"Tieto obrazy vyskladá ako fragmenty reality, ktoré sa dodatočne kompletizujú na neutrálnom pozadí virtuálneho obrazu, ako pri filmových trikoch. V maľbách abstrahuje geometrické detaily. Tie sa objavujú na signálnom zelenom pozadí obrazového poľa a sú parafrázou akéhokoľvek biologického, sociálneho alebo inštitucionálneho systému. Zelené pozadie, namaľované efektným zeleným emailom, odkazujúce k filmovým trikom, tak zároveň predpokladá akúsi ďalšiu akciu, ktorá však nenastáva, ale, naopak, zostáva zamrznutá," dodáva Zajac. Slávnostná vernisáž Zadnej projekcie sa bude konať vo štvrtok 10. mája, vo výstavných priestoroch Galérie mladých bude podujatie trvať do 24. júna.