Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Gabčíkove sa prečerpáva 25 kubíkov vody za minútu

Situácia počas kulminácie povodňovej vlny na Vodnom diele Gabčíkovo (VDG) v piatok 7. júna 2013. Na snímke pohľad na zaplavené staré koryto Dunaja pri starom prístave a reštauračné zariadenie Hullámcsarda. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Obec si vyžiadala odborné stanovisko statika, ktorý zisťuje stav obydlí v zaplavenej oblasti.

Gabčíkovo 11. júna (TASR) - Zo zaplavenej lokality obce Gabčíkovo začali dnes popoludní prečerpávať podzemnú vodu.

"Voda sa odčerpáva veľkokapacitnými čerpadlami z rekreačnej oblasti Dekáň, kde sú aj desiatky rodinných domov. Nasadili sme 20 čerpadiel. Za minútu pretečie do odpadového kanála 25 kubíkov vody," povedal pre TASR zástupca starostu obce Gabčíkovo Arpád Mészáros s tým, že prečerpávať by sa malo minimálne 24 hodín. "Z toho dôvodu príjazdová cesta k starému korytu Dunaja, od Vodného diela Gabčíkovo, ostáva uzavretá," dodal.

Obec si vyžiadala odborné stanovisko statika, ktorý zisťuje stav obydlí v zaplavenej oblasti. Podľa Mészárosa okrem domu, ktorého múr spadol v pondelok (10.6.), iné budovy, viaceré aj z hlinených tvárnic, nie sú poškodené. Pripomenul, že tieto domy už niekoľko dní stoja vo vode a stále v nich bývajú ľudia.

Otvorená ostáva otázka, či problémy s podzemnou vodou spôsobili obyvatelia lokality výkopom studní a budovaním jazierok. "Kým vodu neodčerpáme, nemôžeme sa k tomu vyjadriť. Po revízii okolia budeme múdrejší. Bežné priesaky boli aj v minulosti," vysvetlil Mészáros. Priznal, že až takú vážnu situáciu, aká je teraz, v prechádzajúcich desaťročiach nezaznamenali.

Obecný úrad v Gabčíkove už pripravuje aj postreky proti komárom. "Zabezpečili sme postrekovacie mechanizmy a materiál. Bude to len lokálne ničenie hmyzu, na letecký postrek nemáme finančné prostriedky," uzavrel Mészáros.