Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Novú fontánu v Kežmarku majú dokončiť v polovici augusta

Ilustračná snímka Foto: TASR - Branislav Račko

Stavebné práce nebudú zahŕňať iba samotnú fontánu, ale dôjde k úprave celej zelenej plochy pred radnicou.

Kežmarok 8. júna (TASR) – Na kežmarskom námestí pokračuje výstavba fontány, hotová by mala byť v polovici augusta. Podľa radnice tak nový prvok mestskej architektúry nadviaže na históriu, keď už na Hlavnom námestí fontána bola. Teraz však bude tesne pri radnici s moderným rázom, so zreteľom na historickosť mesta. Uviedla to vedúca oddelenia územného plánu, životného prostredia a stavebného poriadku na Mestskom úrade v Kežmarku Eva Kelbelová.

Kežmarčania aj návštevníci mesta sa dočkajú novej fontány po 22 rokoch. Tú pôvodnú odstránili v roku 1997. „V minulosti bola umiestnená neďaleko radnice, kde v súčasnosti stojí najvyšší lampový stĺp. Sledovali sme verejnú požiadavku na vrátenie fontány do centra. Keď sa vytvoril priestor v rámci výzvy z programu Interreg na získanie finančných prostriedkov, začali sme sa zaoberať vybudovaním vodného prvku podľa moderných trendov, ale s ohľadom na mestskú pamiatkovú zónu. Cieľom je tiež eliminácia negatívnych vplyvov zmeny klímy na mestské prostredie,“ ozrejmila Kelbelová.

Za umiestnenie fontány pred radnicou hovorilo niekoľko faktorov. Pod zelenou plochou sa v suteréne radnice nachádza studňa, teda vodný zdroj, ktorý sa dá využiť na tieto účely. Súčasne sa naskytla možnosť opraviť izoláciu stropu suterénu a revitalizovať priestor pred radnicou, kde je teraz pomerne málo kvalitná zeleň. „Tým získame kvalitný priestor v rámci srdca námestia na krátky oddych,“ doplnila Kelbelová.

Stavebné práce nebudú zahŕňať iba samotnú fontánu, ale dôjde k úprave celej zelenej plochy pred radnicou. Technológia bude zabudovaná v suteréne radnice, upravený bude aj jej strop a dláždené plochy. Pribudne tam osvetlenie, lavičky, odpadkové koše, mobilná zeleň, stojan na bicykle a výtokový stojan na vodu. Klietka hanby sa presunie smerom ku kinu Iskra. S výstavbou fontány sa začalo v polovici mája a podľa zmluvy by mali byť stavebné práce ukončené do troch mesiacov. Vysúťažená cena je takmer 194.000 eur. Pričom projekt „Spája nás voda Nowy Targ – Kežmarok“ je podporený z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020 vo výške viac ako 95.000 eur.

„Projekt bude doplnený o výstavu historických fotiek. V tejto súvislosti žiadame občanov, aby ak majú vo svojich archívoch zábery pôvodnej fontány, môžu ich zapožičať mestu a priniesť na oddelenie projektov a verejného obstarávania,“ dodala na záver Kelbelová.