Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Nové dokumentárne filmy približujú Spišský hrad a Spišský Jeruzalem

Spišská Kapitula a Spišský hrad Foto: TASR

Dvadsaťminútový film Spišský Jeruzalem zachytáva jedinečný priestor pri Spišskej Kapitule.

Košice 20. januára (TASR) - Spišský hrad a priestor pri Spišskej Kapitule, ktorý unikátnou koncepciou pripomína staroveký Jeruzalem, približujú dva nové dokumentárne filmy. Snímky História zapísaná do kameňa a Spišský Jeruzalem vznikli s podporou Ministerstva kultúry SR v rámci dotačného systému z programu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) - Košice 2013.

Premiéru mali filmy koncom decembra v Košiciach. Ich realizátorom bolo Kultúrne centrum Košického samosprávneho kraja (KSK), ktoré v rámci projektu Terra Incognita podporuje kultúru, tradície a hodnoty regiónu.

História zapísaná do kameňa má charakter celovečerného dokumentárneho filmu s celkovou dĺžkou 46 minút a spája dokumentárnu zložku so štylizovanými sekvenciami. "V súčasnom audiovizuálnom prostredí chýba zdokumentovanie Spišského hradu žánrom celovečerného dokumentárneho filmu. Dôležitou súčasťou zachovania slovenského kultúrneho dedičstva, ale zároveň aj propagácie regiónu a krajiny je zachytenie tejto lokality v širších regionálnych, ako aj stredoeurópskych súvislostiach," uviedla Lenka Papugová, projektová manažérka programu Terra Incognita. Film približuje aj nové informácie z výskumov Spišského hradu a okolia. Scenár k filmu pripravil Jozef Puchala, spisovateľ a redaktor STV, rodák z Levoče.

Dvadsaťminútový film Spišský Jeruzalem zachytáva jedinečný priestor pri Spišskej Kapitule. V 17. storočí tu vybudovali komplex kaplniek a iných barokových stavieb, ktoré svojím rozložením v krajine pripomínajú pôdorys historických pamätníkov v starobylom Jeruzaleme, spojených so životom Ježiša Krista. Tento priestor nie je systematicky udržiavaný a bol v schátranom stave. "V rámci programu aktivít EHMK a Terra Incognita je obnova tohto priestoru začlenená medzi ťažiskové programy. Vzhľadom na to, že obnova Spišského Jeruzalema prináša so sebou nové informácie, bolo potrebné vytvoriť o tomto mieste ucelenú štúdiu," konštatovala Papugová. Na filme spolupracoval historik Pavel Dvořák, ktorý priniesol osobitý pohľad na Spišský Jeruzalem.

Prezentácia filmov bude pokračovať v roku 2013 v ostrovoch kultúry v Košiciach, ale aj po celom Košickom kraji a za jeho hranicami. Obe snímky tento rok odvysiela Slovenská televízia. Filmy budú distribuované aj za hranice Slovenska, prioritne do susediacich krajín.