Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V rámci projektu Raňajky v meste sa predstavili aj mladí literáti

Projekt Európske hlavné mesto kultúry považuje za príležitosť, aby Košice vstúpili na excitovanú hladinu kultúry.

Košice 19. januára (TASR) – V dvanástich košických kaviarňach, reštauráciách, či hoteloch sa už od rána schádzajú priaznivci hudby, výtvarného umenia, módy, literatúry na akcii nazvanej Raňajky v meste. Záujemcovia sa tak môžu stretnúť s architektom Kasární/Kulturparku, módnymi návrhármi, Petrom Bičom, skupinou Chiki liki tu-a, mladými literárnymi tvorcami, grafológom, či dokonca s Sándrom Máraiom.

Priaznivci literárneho klubu si prišli vypočuť známeho slovenského vydavateľa Kolomána Kertész Bagalu a jeho hostí do kaviarne Smelly cat. Bagala tu predstavil východoslovenských finalistov prestížnych literárnych súťaží Poviedka a Básne a približne tridsiatka hostí mala možnosť vypočuť si ukážky tvorby týchto mladých autorov.

Naše občianske združenie literárnyklub.sk pripravuje ročne približne sto podujatí, takže sme dostali pozvánku do Košíc. Chodievame sem pravidelne, buď do známeho kníhkupectva,, alebo na Univerzitu P. J. Šafárika, kde predstavujeme slovenských spisovateľov,“ uviedol Bagala pre TASR.

Projekt Európske hlavné mesto kultúry považuje za príležitosť, aby Košice vstúpili na excitovanú hladinu kultúry. „Budeme sem aj naďalej nosiť spisovateľov, zorganizujeme besedy, autorské čítania, dokonca pripravujeme Literárny cirkus,“ objasnil.



Pôvodná slovenská literárna tvorba nie je podľa Bagalu veľmi sledovaná, ale je veľmi kvalitná. „Pôvodnej tvorbe sa venujem 22 rokov a za ten čas som vydal vyše sto spisovateľov, z ktorých mnohí sa stali známymi aj v Európe,“ doplnil Bagala.

Pripomenul, že v Košiciach je veľmi veľa dobrých spisovateľov. „Dúfam, že sa ľady pohnú aj v tomto smere a Košice využijú svoj kultúrny potenciál a prinesú ľuďom tie najlepšie programy, ktoré sú v tejto republike,“ uzavrel Bagala.