Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Podľa Z. Trebuľu predstavuje projekt šancu pre celý región

Predseda Košického samospravného kraja Zdenko Trebuľa Foto: TASR/Milan Kapusta

V dlhodobom programe Terra Incognita – Krajina nespoznaná chce KSK rozvíjať kultúrny turizmus na Zemplíne, Spiši, Gemeri i v Above. V štyroch regiónoch je mnoho atrakcií.

Košice 19. januára (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) sa zapojil od počiatku do podpory všetkých aktivít mesta v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) a rozvinul ich do celého územia, ktoré materiálne i duchovne spoluvytvára a podporuje metropolu. „Ak ľudia, ktorí v Košickom kraji žijú, budú toto miesto považovať za centrum európskej kultúry, bude ho tak vnímať aj Európa a svet,“ povedal predseda KSK Zdenko Trebuľa.

Vďaka finančnému príspevku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja na investičné projekty získal KSK takmer 10 miliónov eur na zlepšenie stavu v siedmich objektoch v centre krajského mesta. Sídlia v nich inštitúcie, ktoré zohrávajú významnú úlohu v kultúrnom i spoločenskom živote mesta.

„Európske peniaze nám pomôžu skvalitniť kultúrne služby. Naše múzeum, galéria, divadlá a knižnice sa vďaka tomu môžu výrazne posunúť. Budú schopné oveľa lepšie konkurovať v boji o návštevníka a diváka, a pritom poskytovať aj také služby, ktoré pre komerčné zariadenia nie sú zaujímavé. V kraji máme spolu 24 kultúrnych zariadení, sedem z nich priamo v Košiciach. To je dôležitý nástroj na fungovanie kultúrneho života,“ konštatoval Trebuľa.

V dlhodobom programe Terra Incognita – Krajina nespoznaná chce KSK rozvíjať kultúrny turizmus na Zemplíne, Spiši, Gemeri i v Above. V štyroch regiónoch je mnoho atrakcií. Smerujú k nim podujatia, ktoré prinesú návštevníkom zážitok a inšpirujú ich aj k ďalším návštevám. Návštevníci Košíc budú mať šancu spoznať prírodu, históriu, kultúru, tradície, gastronómiu, ale predovšetkým veľa zažiť. „Ponúkneme im putovania po troch tematických cestách – gotickej, vínnej a železnej. Ľudia v regiónoch, starostovia a primátori, aktéri v cestovnom ruchu, pracovníci našich kultúrnych zariadení vnímajú túto príležitosť ako inšpiráciu a motiváciu,“ dodal Trebuľa.

Program Terra Incognita sa sústredí do 13 kľúčových podujatí, ktoré sa v priebehu roka uskutočnia na rôznych miestach Košického kraja. Okrem nich sa chystá mnoho ďalších sprievodných akcií, ktoré obohatia život v regiónoch. Regionálna samospráva podporila aj zlepšenie drobnej infraštruktúry v mestách a obciach. Aj ďalšie projekty z rôznych iných grantových schém, z programov cezhraničnej spolupráce, sú obsahovo nasmerované k cieľom, ktoré sa spájajú s Európskym hlavným mestom kultúry.

„Sme presvedčení, že náš región využije šancu, aby ukázal Európe svoju nepoznanú tvár. Vďaka historickým skúsenostiam nosíme v sebe schopnosť komunikovať so širokým regiónom i susedmi za hranicami. Dávne gotické, jantárové, železné či soľné cesty pre nás znamenali vzájomné presahovanie kultúr, obohacovanie sa, inšpiráciu, vzdelanie. Krajinu netvorí len hlavné mesto,“ zdôraznil šéf regionálnej samosprávy.

Podľa neho sú Košice veľmi dobrým príkladom, že aj iné metropoly v štáte majú svoju dôležitosť. V mnohých etapách histórie mali osobitné postavenie. Sila mesta podporená jeho okolitým regiónom zohrala úlohu aj v prípade kandidatúry na európske hlavné mesto kultúry.

„Ako predseda Košického samosprávneho kraja som hrdý, že partnerstvo regionálnej samosprávy malo dôležitú úlohu pri rozhodovaní Európskej komisie,“ doplnil s tým, že samospráva videla a vidí v projekte šancu pre obyvateľov kraja i priľahlých regiónov, pre Prešovský kraj, ale i susednú maďarskú župu, ukrajinskú oblasť, pre poľské vojvodstvo. „My sme v našich končinách zvyknutí, že si navzájom pomáhame a podporujeme sa. Možnosť, že k nám príde Európa, je preto výzvou predstaviť našu krásnu, ale možno neznámu krajinu a profitovať z toho,“ uzavrel Trebuľa.