Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

JURINOVÁ: Žilinský kraj bude hospodáriť v rozpočtovom provizóriu

Na snímke novozvolená predsedníčka ŽSK Erika Jurinová počas slávnostného aktu na ustanovujúcom zasadnutí novozvoleného Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja v Sobášnom paláci v Bytči dňa 4. decembra 2017. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Novozvolení poslanci nemali podľa novej predsedníčky ŽSK dostatočný čas na to, aby sa oboznámili s tak vážnym dokumentom.

Žilina 5. decembra (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) začne v roku 2018 hospodáriť v rozpočtovom provizóriu. Podľa predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej budú poslanci na prvom riadnom zasadnutí novozvoleného Zastupiteľstva ŽSK 18. decembra schvaľovať iba oficiálne vytvorenie komisií a poslaneckých klubov.

"Rozpočet ŽSK nechávame už na nový rok. To znamená, pôjdeme prvý mesiac do provizória. Nebol dostatočný čas na to, aby sa poslanci oboznámili s tak vážnym dokumentom," uviedla Jurinová po ustanovujúcom zasadnutí Zastupiteľstva ŽSK.

Doplnila, že post prvého podpredsedu ŽSK bude patriť zástupcovi strany Sloboda a Solidarita. "Reálnu zápisnicu som dostala od jedného poslaneckého klubu. Uvidíme, ako sa naplnia informácie, že vzniknú tri kluby nezávislých poslancov. Jeden väčší, dva menšie. K tomu náš poslanecký klub, ktorý vytvoria poslanci koalície OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS. Vyzerá, že budeme mať pohodlnú väčšinu. Samozrejme, nebránime sa spolupráci s nikým," zdôraznila nová predsedníčka ŽSK.

V 57-člennom Zastupiteľstve ŽSK obsadili nezávislí kandidáti 25 poslaneckých kresiel, koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS 17 poslaneckých kresiel, strana Smer-SD desať poslaneckých kresiel a SNS päť poslaneckých kresiel.