Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Hladina rieky Dunaj v obci Bodíky začala klesať

Vyrážajúca spodná voda v obci Bodíky, 12 kilometrov od priehrady Vodného diela Gabčíkovo 7. júna 2013. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V záplavovom území, t. j. medzi starým korytom Dunaja a hrádzou na katastrálnom území Bodíky, sa nachádza približne 150 domov, ktoré sú v súčasnosti opustené a zaplavené

Bodíky 7. júna (TASR) - V Bodíkoch v okrese Dunajská Streda hladina rieky Dunaj klesla o pár centimetrov, v Gabčíkove voda zatiaľ stagnuje. Povedal to dnes starosta obce Bodíky Robert Soós po návrate z obchôdzky pri rieke.

"Chatová oblasť v záplavovom území obce Bodíky je pod vodou, ale obyvatelia dediny nie sú ohrození. Tým, že hladina Dunaja začala klesať, podľa pravidiel stúpa spodná voda," ozrejmil starosta s tým, že z chatovej oblasti vysťahovali všetkých obyvateľov. Podľa jeho slov futbalové ihrisko pokrýva do výšky niekoľkých centimetrov voda, ktorá sa objavila aj na dvore obecného úradu.

Soós povodňovú situáciu nehodnotil tragicky, s radosťou konštatoval, že na stromoch pri Dunaji už vidieť zníženie hladiny. Pripomenul, že stavebné povolenia boli vydané s podmienkou, že budovy budú postavené na betónových stĺpoch.

Záplavová voda v obci Bodíky, 12 kilometrov od priehrady Vodného diela Gabčíkovo 7. júna 2013. Na snímke zatopené rekreačné domy v katastri obce Bodíky.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


"Po kolaudácii sa však prízemné priestory zamurovali," priznal starosta. V záplavovom území, t. j. medzi starým korytom Dunaja a hrádzou na katastrálnom území Bodíky, sa podľa neho nachádza približne 150 domov, ktoré sú v súčasnosti opustené a zaplavené. "V priestore platí podľa príkazu prednostu Obvodného úradu Dunajská Streda Richarda Kmeťa zákaz vjazdu a pohybu ľudí," pripomenul. Podotkol, že nie všetci obyvatelia lokality rešpektovali nariadenie a niektorí nechceli opustiť svoje domy.

"Pomohli nám príslušníci polície a pracovníci Komplexnej centrálnej záchrannej služby Gabčíkovo," dodal Soós.