Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Dolný Kubín: Zamestnanci MsÚ budú úradovať v parku

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Pracovníci odboru sociálnych vecí budú k dispozícii od 10.00 h do 16.00 h v rámci podujatia Leto v parku.

Dolný Kubín 20. augusta (TASR) – Posledné dve augustové stredy budú pracovníci odboru sociálnych vecí a rodiny z dolnokubínskej radnice úradovať v Parku Martina Kukučína. Obyvateľom poskytnú užitočné informácie a služby súvisiace prevažne so začiatkom školského roka. Podľa dolnokubínskeho primátora Jána Prílepka je cieľom iniciatívy vyjsť v ústrety obyvateľom.

Pracovníci odboru sociálnych vecí budú k dispozícii od 10.00 h do 16.00 h v rámci podujatia Leto v parku. „Našou snahou je dostať služby, ktoré poskytujeme na mestskom úrade, aj mimo tejto budovy. Hlavne tam, kde sa ľudia stretávajú, aby sme im tam boli nápomocní,“ povedal Prílepok.

Dolnokubínčania si tak môžu v parku vybaviť napríklad poukaz na školské potreby v hodnote 50 až 100 eur. Ten je určený pre rodičov, ktorých deti nastupujú do prvého ročníka základnej školy. „Záujemcom na mieste dáme presný návod, ako požiadať o príspevok, pomôžeme im aj s vyplňovaním potrebných dokumentov. Tiež budú môcť doložiť potrebné veci k žiadosti o príspevok. Rozhodli sme sa, že v parku budeme dva týždne po sebe, aby mohli obyvatelia mesta doložiť potrebné doklady a skompletizovať žiadosť,“ vysvetlila Katarína Trubanová z odboru sociálnych vecí a rodiny na dolnokubínskej radnici.

Príspevok pri nástupe dieťaťa na povinnú školskú dochádzku poskytuje mesto na základe žiadosti jedného z rodičov dieťaťa, ktoré dosiahlo šesť rokov a nastúpilo na povinnú školskú dochádzku do školy na území mesta. „K žiadosti je potrebné priložiť aj rozhodnutie o prijatí dieťaťa do prvého ročníka. V prípade, že sú v rodine aj staršie deti, musia si riadne plniť školskú dochádzku. Taktiež zákonný zástupca a iné s ním spoločne posudzované osoby musia mať splnené všetky povinnosti voči mestu,“ priblížila Trubanová.

Pri prvom a druhom narodenom dieťati je poukaz vo výške 50 eur a pri treťom a ďalšom narodenom dieťati je to 100 eur. „Finančný príspevok vyplácame formou poukazu na nákup školských potrieb u zmluvného dodávateľa. Vydáva sa až po vydaní rozhodnutia mestom, no spravidla je to do 30 kalendárnych dní,“ doplnila.

Tlačivo so žiadosťou nájdu záujemcovia aj na internetovej stránke mesta alebo priamo u pracovníkov odboru v Parku Martina Kukučína. Žiadosť o finančný príspevok pri nástupe dieťaťa na povinnú školskú dochádzku je možné podať najneskôr do konca októbra.